Hoppa till huvudinnehåll

Dance of Outlaws - svår och tung att se

Dance of Outlaws
Dance of Outlaws Bild: Illume Ltd dance of outlaws

Häätanssi – Dance of Outlaws – Mohamed El Aboudi

Handling: Hindi är en ung kvinna i Marocko, i tonåren blev hon våldtagen och tvingades därför lämna sin familj. Eftersom hon dragit skam över familjen fick hon heller inga officiella papper med sig och lever nu utan identitetsbevis. Därmed är Hindi helt utanför samhället, utan id får du inget jobb, ingen bostad, inte ens Hindis barn kan bli registrerade.

Johanna tycker: Häätanssi är en dokumentär som är svår och tung att se. Man blir arg över Hindis öde, att hon tvingas lida för att hon blivit våldtagen, att samhället inte verkar bry sig om de papperslösa och att Hindi lämnats så totalt utanför. Trots det gripande temat är dokumentären ändå lite osammanhängande och kunde vara bättre strukturerad och sammanställd. Men huvudpersonen Hindi är intressant. Hon är inte ett självklart offer, hon kan stå på sig, hon är stark och tar strid, till en viss punkt. För när du inte kan läsa eller skriva och inte har dina papper så finns det gränser för hur långt man kan ta sina strider och Hindi kommer inte långt.

Häätanssi - traileri from Illume Ltd on Vimeo.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje