Hoppa till huvudinnehåll

Dödläge på Malms flygplats

Planerna för Malms flygplats har lagts på is. Bild: Yle/Malin Ekholm malms flygstation vinter 2013

I all tystnad har staden slutat utveckla projektplanen för Malms flygplats. Projektet avslutades redan 2008.

Däremot har staden inte hävt byggförbudet på flygfältet, trots att det inte verkar troligt att man kommer att kunna gå vidare med planerna på att göra Malms flygplats till ett bostadsområde. Hyreskontraktet med staten går ut 2034.

Matti Visanti planerade bostadsområdet på flygplatsen. Bild: Yle/Malin Ekholm stadsarkitekt

Staden hade kommit överens med staten om att flygplatsen skulle tömmas redan före den 1 januari 2006, men 2006 kom och gick och flygplanen stannade kvar.

- Det ordnades en massa möten och alla drack kaffe och det var trevligt men sen hände ingenting. Det skulle krävas att någon tog tag i det här men ingen vill vara illa omtyckt, säger stadsarkitekt Matti Visanti som i tiderna planerade bostadsområdet på flygplatsen.

"Ingen vill investera här", säger Gun Gustavsson. Bild: Yle/Malin Ekholm gun gustavsson

Lever i ett vakuum

Helsingfors stad har inte gett upp hoppet om att få bygga bostäder på flygplatsområdet, men hittills har det inte varit möjligt utan statens medverkan.

Trots att det inte ser ut som om något skulle hända på Malms flygplats under de kommande 20 åren lever de som driver företag där som i ett vakuum.

-Det är svårt att vara företagare här eftersom vi har hotats sedan början av 2000-talet. Det har inte blivit mycket investerat här, säger Gun Gustavsson som är vd för BF-lento som har verkat på Malms flygplats sedan 1969.

- Om Finavia bara ville investera lite i ny teknik så skulle Malm kunna bli lönsamt igen. Det enda som har utvecklats här på den senaste tiden är avgifterna.

På Finavia är man däremot inte intresserade av att investera i Malms flygplats, tvärtom.

- Malm kostar mycket mer än vi får inte så just nu upprätthåller vi flygplatsen men försöker också effektivera så mycket som vi kan, säger Joni Sundelin som är chef för flygplatsnätet.

Han tror ändå inte att man snart kommer att tvingas stänga

-Trycket från staden i fråga om planlaggning försvann när Helsingfors fick Östersundom, det är inte troligt att vi måste stänga före 2034.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen