Hoppa till huvudinnehåll

Hanne Ørstavik om sitt författarskap

Hanne Örstavik
Hanne Örstavik Bild: Linda Bournane Engelberth hanne örstavik

Hanne Ørstavik är en av Norges mest uppburna författare - sedan 1994 har hon gett ut 12 böcker och av dem finns hela 7 i översättning till svenska. I början av sitt författarskap studerade Hanne Ørstavik också psykologi och sociologi på universitetet, men så småningom beslutade hon sig för att satsa helhjärtat på skrivandet. Intresset för psykologi och sociologi är i all fall uppenbart i hennes romaner som tar fasta på människors komplicerade relationer till varandra och människors oförmåga att komma till rätta med sig själva.

Förra veckan besökte Hanne Ørstavik Kulturkontakt Nord i Helsingfors för att berätta om sitt författarskap, och Kulturtimmens Marit Lindqvist träffade henne för ett samtal om den bok som senast översatts till svenska, nämligen 48 rue Defacqz som handlar om tvillingsyskonen Paul och Rakel som bor i det jugendhus som också i verkligheten finns på 48 rue Defaqcz i stadsdelen Ixelles i Bryssel – ett hus som arkitekten Paul (Hankar) har ritat år 1897.

Romanen 48 rue Defaqcz handlar om arkitekten Paul och hans tvillingsyster, målaren Rakel - och romanen utspelar sig under en förmiddag i huset. Det som sker rent konkret är att en okänd kvinna kommer och ställer sig på andra sidan gatan, Rakel släpper in henne i huset – och så får tvillingarna besök av Samuel, som är Pauls kollega och chef, och som Rakel ska gifta sig med. Romanen skildrar olika spänningar mellan dessa tre centrala personer.

Även om det inte händer så mycket konkret i romanen händer det desto mer inne i Rakels huvud, och i hennes själsliv – hon vacklar i sitt förhållande till Samuel och till sin sexualitet, hon funderar på sin barndom, på den undanglidande modern och den auktoritära och våldsamma fadern – båda föräldrarna är döda och Rakel och Paul lever ensamma i huset på 48 rue Defacqz.

Hanne berättar att utgångspunkten för varje roman är att hon försöker hitta en form för att undersöka den livssituation hon befinner sig i just då – och att romanerna behöver henne lika mycket som hon dem.

Lyssna på intervjun med Hanne Ørstavik:

Ett bildcollage med Paul Hankars verk på Youtube

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje