Hoppa till huvudinnehåll

Mera svenska för invandrare i Raseborg

Annette Ström (t.v.) och Anna Kronberg informerade om invandrarprojektet i Raseborg.
Annette Ström och Anna Kronberg arbetar med att utveckla språkutbildning för nyfinländare. Annette Ström (t.v.) och Anna Kronberg informerade om invandrarprojektet i Raseborg. Bild: YLE/Sofia Söderlund invandrarprojekt


Under fjolåret samarbetade tre skolor i Raseborg kring ett utvecklings- och kvalitetsprojekt för invandrare inom den fria bildningen i Raseborg. Projektet har tagits emot mycket bra.

I projektet har deltagit tre skolor i Raseborg, nämligen Västra Nylands folkhögskola, Lärkkulla folkakademi och Medborgarinstitutet.

- Kursutbudet är mångsidigt alla tre skolorna har hittat en lämplig kurs och det har gjort att deltagarna har hittat en kurs som passar för sig och har inte slutat för att de inte skulle ha hittat en kurs för sig, säger Anna Kronberg.
Hon är projektansvarig för invandrarprojektet.

Nästan 70 personer har deltagit i den svenska språkutbildningen. Kursdeltagarna är i första hand vuxna invandrare som behöver svenska i sitt arbete.

Fortsättning följer

Anna Kronberg säger, att samarbetet mellan skolorna kommer att få en fortsättning.

- Absolut, det här är ju enbart början av en lång process, språkutbildningen har stora utmaningar hela tiden framför sig, säger hon.
Anna Kronberg konstaterar, att det är viktigt att de olika skolorna inte konkurrerar med varandra.

Annette Ström som är koordinator för Fria bildningen i Västra Nyland säger initiativet till samarbetsprojektet kom från Medborgarinstitutet Raseborg.
Ström berättar att FIKA-projektet (Förening, Integration, Kommunikation och Aktivitet) också vänder sig till nyinflyttade.

- Är man nyinflyttad och vill öva sig på svenska så kan man få en mentor och träffas en gång i månaden, prata svenska och göra någonting roligt tillsammans, säger hon.

Meningen med FIKA-projektet är också att tröskeln för att komma med i det finlandssvenska föreningslivet skall blir lägre. Den 24:e januari börjar en ny mentorutbildning i Raseborg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland