Hoppa till huvudinnehåll

Oroligheter i Saharaområdet - en tillbakablick

Tuaregkrigare i norra Mali.
Tuaregkrigare i norra Mali. Bild: EPA tuareger

Norra Mali i Nordafrika har sedan våren 2012 kontrollerats av islamistgrupper - en brokig blandning av grupper som består av lokala tuareger och utländska islamister som har drivits bort från grannländerna, främst från Libyen, Algeriet och Mauretanien.

Januari 2012 - Rebeller i Mali får libyska vapen.

 • Hundratals tuaregrebeller stormar städer i norra Mali. De använder sig av vapen som de har tagit med sig från Libyen.
 • Många av tuaregrebellerna har kämpat på Muammar Gaddafis sida under den libyska revolutionen och tvingas fly efter Gaddafis död.
 • När de återvänder till Mali blossar en långvarig konflikt mellan tuareger och Malis armé upp. Tuaregerna bildar organisationen MNLA, som kämpar för ett självständing område i norra Mali. Tuaregerna samarbetar också med islamiströrelser som Ansar Dine och tar över stora delar av norra Mali.

Mars 2012 - Maliska officerare genomför en kupp mot regeringen

 • En grupp officerare från Malis armé är missnöjda över hur regeringen har skött tuaregupproret i norr. De utför en militärkupp mot regeringen och störtar president Amadou Toumani Touré, bara en månad före presidentvalet. Militärkuppen ses som ett nederlag för demokratiutvecklingen i Mali.

April 2012 - Mali får en interimspresident

 • Kuppmakarnas ledare, kapten Amadou Haya Sanogo, hotas med internationella sanktioner. Han går med på att upprätta en övergångsregering och att fria val ska hållas.
 • I april svärs Dioncounda Traoré in som övergångspresident. Han är 70 år gammal och har en bakgrund som politisk aktivist.
 • Det politiska läget i Mali fortsätter att vara instabilt och det internationalla samfundet oroar sig för att övergångsregeringen inte kommer att få bukt med upproret i norr.

Juni 2012 - Islamister inför sharialagar i norra Mali

 • Militanta islamister inför sharialagar i städer i norra Mali. Det rör sig om grupper som Ansar Dine, Muajo och al Qaida i Magreb. Det rapporteras om rekrytering av barnsoldater, amputationer som bestraffningsform, att kvinnor tvingas bära slöjor, att radiokanaler inte längre får spela musik och att människor inte får röka cigaretter.

Augusti 2012 - Lokalbefolkningen tar upp kampen mot islamisterna

 • I brist på hjälp från Malis armé tar lokala milisgrupper upp kampen mot islamisterna i norra Mali. Amén hjälper milisgrupperna genom att erbjuda dem mat, boende och militär träning.

Oktober 2012 - Omvärlden enas om intervention i Mali

 • Situationen i norra Mali får FN:s säkerhetsråd att enas om att det behövs en intervention för att stoppa islamistrebellerna i norra Mali.
 • Säkerhetsrådet säger sig vara redo att hjälpa Malis regering.

December 2012 - Dystert läge för Malis övergångsregering

 • En militärintervention försvåras av att islamisterna har tagit över stora delar av norra Mali. Extremisterna använder sig ofta av kidnappningar och får årligen in tiotals miljoner dollar genom denna verksamhet. Hot om kidnappningar försvårar den militära interventionen. Det politiska läget förvärras dessutom av att Malis premiärminister i början av december tvingas avgå. En grupp soldater omringar premiärministerns bostad. Det kastar en skugga över den maliska övergångsregeringens möjligheter att få kontroll över läget i norra Mali.
 • I slutet av december antar FN:s säkerhetsråd en resolution som innebär att tusentals afrikanska soldater kan skickas till Mali för att bekämpa islamisterna. I resolutionen står det att en militär intervention inte kan förverkligas förrän Malis armé är tillräckligt tränad och det politiska läget i landet har stabiliserats.

Januari 2013 - Islamister avancerar söderut

 • Islamisterna, som nu kontrollerar stora delar av norra Mali, avancerar söderut. De lyckas ta kontroll över den strategiskt viktiga staden Konna. Malis övergångspresident Dioncounda Traoré ber Frankrike om militär hjälp med att stoppa islamistrebellerna. Frankrike skickar styrkor till Mali och bombar flera islamistfästen. Med hjälp av de franska styrkorna lyckas Malis armé delvis driva tillbaka islamisterna.
 • Som hämnd för den franska interventionen i Mali stormar ett trettiotal islamister en gasanläggning i sydöstra Algeriet. De tar hundratals personer som gisslan, bland dem många utlänningar. Islamisterna säger att det är en hämnd för att Algeriet låter franska plan flyga i dess luftrum. Algeriska specialstyrkor stormar gasanläggningen flera gånger. De omkring 30 kidnapparna dödas, också många ur gisslan dödas. Det rapportras om minst ett 20-tal döda ur gisslan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes