Hoppa till huvudinnehåll

Lärare ilsken över utebliven tävling

Bild: Yle pekpinne

En stor nationell tävling i biologi för gymnasier får kritik. Biologlärarföreningen som ansvarar för den har inte haft råd att sända ut information om den till skolorna - varken finska eller svenska - och inte heller att översätta frågorna till svenska.

Staffan Nystedt, lärare i biologi och geografi i Brändö gymnasium, är frustrerad över att eleverna inte kunde vara med.

- Visst var jag besviken och förbannad för elevernas skull. I mitt klassrum satt det tio elever som såg fram emot tävlingen och trodde att de kunde delta. Jag kunde bara gå in och säga att det tyvärr inte blir några frågor i år.

Det säger Staffan Nystedt, lektor i biologi och geografi vid Brändö gymnasium i Helsingfors. Han påminner också om översättningen till svenska inte var det enda problemet, informationen till alla skolor - både finska och svenska - var bristfällig.

Undervisningsrådet Kristian Smedlund vid Utbildningsstyrelsen beklagar den bristfälliga informationen och att översättningen uteblev i år. Han säger att Utbildningsstyrelsen bara kan hoppas på mera pengar från Undervisningsministeriet.

- Vi kan inte göra så mycket annat än att starkt rekommendera att tävligen ska ske på båda språken. I fall verksamheten inte får mera pengar äventyras vetenskap-OS på båda språken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes