Hoppa till huvudinnehåll

Aleko Lilius – med äventyr i portföljen

Aleko Lilius
Aleko Lilius Bild: SFV aleko lilius bland huvudjägare på filippinerna i början av 1930-talet

Affärsman, järnvägskung, bedragare, svindlare och författare. Allt detta och mer därtill var Aleko Lilius under sitt mångskiftande liv.

Skolelev, polytekniker, affärsman, järnvägskung, konsul, filmskådespelare, fabrikör, gulasch, bedragare, svindlare och författare – dessa epitet finns införda under kategorin ”stånd eller yrke” i Polisinrättningens adressregister för Aleko Axel August Eugen Lilius (1890-1977).

Aleko Lilius stannade aldrig länge på samma ställe och kom att bo i Kina med pirater, på Filippinerna nära ön Jolo, i Mexiko och Västafrika under 1920 och 30-talen. Han gjorde också en mängd affärer med renar, samer och järnväg.

Svenska Yles kulturredaktör Marit Lindqvist har skrivit en biografi över denne märklige man i Svenska Folkskolans Vänners biografiserie. Ralf Friberg presenterade den nyutkomna biografin i Kulturtimmen:

Läs mer om och lyssna på Aleko Lilius i Yles Levande arkiv: