Hoppa till huvudinnehåll

Cypern får inte stödlån nu

Euroländerna beviljar inte i det här skedet några stödlån till Cypern trots att landet är i djup kris. Orsaken är att de övriga euroländerna vill att landet ska få bukt med skattefusk och anklagelser om penningtvätt. Dessutom är det politiska läget på Cypern oklart.

Cypern har drabbats av krisen på samma sätt som andra länder i Sydeuropa. Det lilla landet har en enorm banksektor som hade lånat ut pengar till Grekland. Nu hotar de krisande bankerna att dra med sig hela landet i fallet och redan i somras bad Cypern om ett nödlån av euroländernas krisfond ESM.

Eurogruppen beslutar om lånen först i mars om Cypern förbinder sig vid de reformer som måste genomföras om att bekämpa penningtvätt och andra åtgärder i den offentliga ekonomin.

Det är inte klart hur många miljarder Cypern behöver i nödlån för att klara sig, så pass på hälft är hela låneprogrammet.

Om Cypern inte får nödlån hotar landet gå i konkurs och kan hota stabiliteten i hela eurozonen, även om landet bara står för 0,2 procent av euroländernas BNP. Under tiden måste Cypern förlita sig på nödlån från Ryssland.

Skatteparadis

Cypern har länge lockat placerare med EU-områdets lägsta företagsskatter. Speciellt ryska företagare har blivit förtjusta i Cyperns ytterst liberala syn på skattefrågor. För medborgarna i euroområdets högskatteländer är frågan om ett hjälppaket för Cypern besvärlig.


Enligt OECD:s kriterier är Cypern ett skatteparadis med extremt låga skatter för utlänningar. Skatteparadiset kännetecknas också av sekretessbestämmelser som effektivt bromsar andra länders myndigheter att utföra inspektioner. Det här har resulterat i Cypern hör till värdens trettio största finansiella centra i världen.

Så här marknadsför Cyprus investestment promotion agency Cyperns förträfflighet:

- EU:s lägsta företagsskatt 10 %

- med hjälp av effektiv skatteplanering kan skatten bli klart under 10 %

- Skattefrihet för rederier

- skattefria dividendintäkter

- betydande skattelättnader för pensionärer

Intresserade ryssar

Speciellt förmögna ryssar har effektivt nyttjat de möjligheter som Cyperns skattelagstiftning erbjuder.Det märks bland annat att Cypern är det land i världen som investerar mest i Ryssland. Det är inte ett resultat av grekcyprioternas enorma intresse för Ryssland utan att förmögna ryssar tar hem pengar efter att först av olika orsaker ha gömt dem på Cypern.

Cypern fick nu latläxa av euroländernas finansministrar, nu får man ett par månader tid på sig att på att implementera EU-normer om penningtvätt i sin lagstiftning. När det är fixat kan hjälppaketet på 17,5 miljarder euro , dvs 21 000 euro per cypriot snabbt förverkligas. Men frågan är om euroområdets skattebetalare är beredda att ställa upp än en gång, cyprioterna är inga fattiglappar och tanken på att stöda skatteparadis då man först betalat höga skatter själv känns kanske inte så trevligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes