Hoppa till huvudinnehåll

"Frimurare styr Åbo"

Åbo stadsvapen på en flagga.
Åbo stadsvapen på en flagga. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo,åbo vapen

Frimurarna har haft stort inflytande på beslutsfattandet i Åbo. Det påstår en tidigare tjänsteman i staden.

Inflytandet märks i planläggningen, i fördelningen av tomter och byggprojekt. Det rör sig om en treenighet där pengar, politisk makt och tjänstemän möts. Det hävdar planeringsarkitekten Jukka Paaso, som tidigare arbetade för Åbo stad. I programmet MOT, som sändes på Yle1 i måndags, hävdar Paaso att han utsattes för påtryckningar från frimurarnas sida då han verkade i Åbo men att han vägrade ge sig in i spelet.

Paaso fick höra att det inte räcker att han gör sitt jobb väl och sköter sin tjänst, utan att han också ska vara beredd till flexibilitet då det gäller beredning av ärenden. I praktiken att se till att de gick igenom även om det var i strid med lagen. Han säger sig ha hotats med att hamna i svårigheter och valde att gå i pension.

Paaso beskriver också en ritual som ska ha utspelat sig någonstans i Åbolands skärgård. Han hade kallats dit för en sommarutflykt, men egentligen rörde det dig om en ed som skulle förbinda politikerna och tjänstemännen som var med. Ritualen gick ut på att tjära könsorganen. En hink fylld med varmt vatten blandades med tjära. Efter det beströks blandningen med en stor pensel på de medvarandes könsorgan.

MOT om frimureri på Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland