Hoppa till huvudinnehåll

Patientdatasystemet Apotti i motvind

Bild: Yle sjukvård

Helsingfors kan bli den enda storstaden i det gemensamma patientdatasystemet Apotti nu när Esbo drar sig ur och Vanda tvekar. Då faller stora kostnader på Helsingfors, HNS och några mindre kommuner som redan sagt ja.

– Jag är besviken. Så här skulle det inte gå till om vi hade en metropolförvaltning. Då skulle inte enskilda beslut få ett samarbete att köra ihop sig, säger Johanna Sumuvuori från De gröna i Helsingfors.

I Vanda har fullmäktige valt att hålla bakdörren öppen. Staden är med på patientdataprojektet men kan dra sig ur när som helst under arbetets gång. Och beslutet i Esbo stadsstyrelse på måndag ger en anledning att fundera på Vandas ställning.

Tveksamhet mot jättesystem

De gröna i Vanda har ända sen början ifrågasatt om det verkligen är vettigt med ett enda patientsystem för hela sjukvårdsdistriktet och flera kommuner i huvudstadsregionen.

– Kritiken mot det stora datasystemet har varit hård ända sen början. Nu måste vi utvärdera om systemet verkligen är vettigt, säger De grönas Anniina Kostilainen i Vandafullmäktige.

Kostilainen menar att ett enda jättesystem inte är dagens melodi, snarare gårdagens.

– Planeringen borde utgå från mindre helheter. Jag hoppas det ännu finns möjlighet att ta in en modern syn på projektet.

Helsingfors kan bli ensamt kvar?

Den oro som politiker i Esbo och Vanda talar om känner också Helsingforspolitiker av. Men viktigare än att dra i handbromsen och säga nej är att komma fram till en gemensam lösning, tycker De grönas Sumuvuori.

– Poängen var att skapa ett gemensamt system men nu känns det inte som en gemensam satsning när andra slingrar sig ur. Jag vet inte hur det ser ut för Helsingfors del ifall vi kan backa ur, men jag hopppas att det blir ett samarbete.

Vad är den största risken om Esbo och Vanda drar sig ur?

– Den ekonomiska risken i hela satsningen slås ut på färre aktörer. Startkostnaderna och allt utvecklingsarbete innan systemet körs igång faller på några få deltagare, säger Johanna Sumuvuori.