Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakarutbildning kvar i Nyland

Sjöbevakningens patrullbåt
Sjöbevakningens patrullbåt Bild: Sjöbevakningen patrullbåt

Skärgården och det svenska språket avgjorde. Sjöbevakarutbildningen blir kvar i Nyland trots tidigare planer på att flytta den till Imatra.

Hittills har sjöbevakarutbildningen skett i Esbo och i Porkala, och gränsbevakarutbildningen i huvudsak i Imatra. Nu flyttar sjöbevakarskolan till Porkala.

Det var meningen att hela gräns- och sjöbevakarutbildningen skulle koncentreras i Imatra på grund av sparkrav. Men det beslutet har slopats.

Inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare Niklas Andersson säger att miljön och språket avgjorde frågan:

- I första hand var orsaken att sjöbevakarutbildningen bör genomföras i skärgårdsmiljö, säger Andersson.

När det såg ut som om sjöbevakarutbildningen skulle flytta till Imatra uttryckte både SFP och Folktinget sin oro över att en flytt till Imatra skulle leda till brist på svenskspråkiga sjöbevakare. Inrikesministeriet har också låtit göra en språkkonsekvensbedömning.

- Förstås är det ju lika viktigt att vi också beaktar språkliga aspekter. Nu kan vi garantera att rekryteringsmöjligheterna för svenskspråkiga sjöbevakare hålls goda i framtiden.

Sjöbevakarskolan flyttas till Porkala under år 2014. Där finns lämpliga fastigheter och också goda bryggor. Esboenheten har använt Porkala som sin bas vid sjöräddningsövningar.

Inrikesministeriet räknar med att spara 1 miljon euro per år genom att flytta verksamhet till Porkala och genom att omplacera en del personal som är knuten till gränsbevakningen från Esbo till Imatra.

Läs också