Hoppa till huvudinnehåll

Städarnas vardag; trakasserier, dubbla arbetsskift och usel lön

Städning av trappa
Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Raseborg,Ekenäs

Arbetsdagar som är uppdelade i morgon- och kvällsturer med bara få betalda timmar. Löner som det inte går att leva på och en arbetstakt som har blivit hårdare. Städarnas vardag har blivit allt svårare efter att fastanställningarna har minskat och stora städföretag har tagit över.

Kirsti Kangas har erfarenhet av att ha jobbat en lång tid med uppdelade arbetsskift, för flera arbetsgivare.

- Vi brukade åka iväg vid fem på morgonen och kom hem vid midnatt eller klockan ett på natten. Det fanns obetald väntetid på dagen, då vi väntade på att få komma och städa någonstans. Vi tog en kaffe och hann uträtta något eget ärende. Det var tungt, man var helt gift med jobbet, berättar Kangas.

Och trots att flera städare står i beredskap att ta emot jobb nästan dygnet runt, är det många som inte kommer upp till en heltidslön. Och gör man det, så klarar man sig inte nödvändigtvis på knappt 1500 euro, som är den avtalsenliga minimilönen för en städare, enligt Servicefacket PAM. På facket bekräftar man att många städare lyfter utkomststöd eftersom lönen inte räcker till. Kirsti Kangas är en av dem.

- Man måste kolla noga vad man köper i affären, det är förskräckligt att vara tvungen att vara så prismedveten, men det är en konstart att vara fattig. Priserna är förskräckliga. Brödet hämtar jag från matutdelningen - i och för sig har jag inte tid att gå dit heller på grund av mitt dagsjobb, säger Kangas.

"Städarna ska bli osynliga"

De billigaste städföretagen vinner oftast de offentliga upphandlingarna. Städarna tar konsekvenserna, med arbetsdagar som fysiskt kan vara uppdelade på flera olika platser. Restiden betalas bara om en städare förflyttar sig från en plats till en annan inom samma arbetsskift.

Den här vardagen beskriver den svenska journalisten och samhällsdebattören Rebecka Bohlin i sin dokumentära bok De osynliga - Om Europas fattiga arbetarklass.

- Som det ser ut nu blir de delade turerna fler. Många företag väljer att få sin städning förlagd till tidiga morgnar och sena kvällar, så att man slipper möta städaren på kontoret, skolan eller i butiken. Städarna ska bli osynliga - det ska bara vara rent, utan att man ser vem som gör det, beskriver Bohlin.

Och ju fler affärer som håller öppet sent på kvällen, desto senare flyttas städarnas arbetsskift. 24-timmarssamhället ger städarna ett svårt livspussel, det ska ofta städas då daghem och skolor redan har stängt för dagen och då är det städarnas familjer som drabbas.

- Jag intervjuade barnen i de här familjerna - hur deras verklighet ser ut. Föräldrarna jobbar på väldigt udda tider och då får föräldrarna ta hand om varandra där hemma: följa med till förskolan, laga frukost och hjälpa med läxorna. Och det är en ganska utbredd situation som det talas väldigt lite om, säger Bohlin.

Bohlin talar mycket om livspusslet, som en del familjer försöker klara av genom att till exempel beställa städtjänster hem. Medan ingen frågar sig hur städarna klarar livspusslet.

- De pusslar på en helt annan nivå, säger Bohlin.

Städare trakasseras

Bohlin konstaterar att de försämrade arbetsvillkoren drabbar kvinnor speciellt hårt. Det kan förekomma förslag om både städ- och sextjänster från en arbetsgivare som anlitar till exempel utländska städare för hushållsarbete. Ett exempel på hur utbrett det här är, är att städare har börjat skriva ut "no sex" i annonser om städtjänster i andra europeiska länder, konstaterar Bohlin. Också Kirsti Kangas berättar att hon har stött på trakasserier och förslag om sexuella tjänster.

- Jag kan nog säga att ensamma kvinnliga städare ses som så att säga lätta fall - det kan komma andra typer av förslag. Jag kommer ihåg att jag har fått sådana förslag av personer inom andra branscher då jag jobbade i ett köpcentrum, berättar Kangas.

Har du själv erfarenhet av att jobba som städare på usla arbetsvillkor? Debattera här! Du kan också skriva anonymt.

Läs också