Hoppa till huvudinnehåll

Stor skillnad i vattenpriserna i Östnyland

anonym som tvättar händerna
anonym som tvättar händerna Bild: Yle webbdoktorn

Vattenavgifterna skiljer sig stort mellan kommunerna i Östnyland. Räknar man ihop kubikpriset på bruks- och avloppsvattnet är det över 1,50 euro skillnad mellan vattenavgifterna i Lovisa och Borgå.

Borgå har alltså det billigaste vattnet i regionen, tätt följd av Sibbo.

Ekonomiplanerare Tero Taipale vid Affärsverket Lovisa vatten säger att det ligger många orsaker bakom det dyra vattenpriset i Lovisa; på flera ställen är det glest mellan bebyggelsen, infrastrukturen börjar bli gammal, det finns saneringsbehov och för mycket fluorid i vattnet.

Ett bekymmer som Lovisa har som inte Borgå vatten måste tampas med är fluor i vattnet. För att inte fluoridhalterna ska bli för höga i Lovisa måste Affärsverket Lovisa vatten köpa in en del vatten från Mörskom för att späda ut fluoriden i vattnet, och det tillför förstås sina egna utgifter.

Vattenkostnaderna i Borgå är de billigaste i regionen, ligger till och med i topp tio billigaste av de finlandssvenska kommunerna i landet. Mats Blomberg, vattentjänstingenjör vid Borgå vatten säger att det dels beror på att Borgå är en större kommun, kostnaderna sprider sig över fler kunder. Borgå vatten har å andra sidan också en högre grundavgift, och kan därför ta lite mindre pris för kubikpriset.

Skillnaderna mellan vattenavgifterna är verkligen stora i Östnyland. Medan exempelvis Borgåborna betalar 1,81 euro för en kubikmeter avloppsvatten, betalar Mörskomborna 3,16 euro för samma mängd. Det är en skillnad på 1,35 euro.

På grund av ändringar i Googles karttjänster fungerar kartan inte längre och har därför tagits bort från artikeln 21.8.2020.

Genom att klicka på kommunerna på kartan får du fram mera information om vatten- och avloppspriserna. Kartan är interaktiv, vilket innebär att du kan zooma in och ut. Genom att hålla i musknappen och dra kan du flytta dig omkring på kartan. Se en större version av kartan - fungerar också med pekskärm.

Läs också:

Läs också