Hoppa till huvudinnehåll

Treans spårvagn slipper bokstaven

Nästa sommar blir den sista för 3B och 3T. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström spårvagn 3t

Nästa höst slipper du fundera på om du ska kliva på spårvagn 3B eller 3T i Helsingfors och var du då hamnar. Spårvagnslinjerna går i dag längs samma rutt åt varsitt håll men ska från hösten döpas om till linje 2 och linje 3.

Äntligen blir den ändring av som har planerats ända sedan 1950-talet. År 1951 fick linje 3 sina bokstavsepitet T och B, men bara ett par år senare fick man idén att döpa om de två olika linjerna med egna siffror. Inget hände, åren gick och för fyra år sedan utökades treornas rutt till att gå förbi Tennispalatset i Kampen.

År 2009 när treornas rutt förändrades dök förslaget upp att kalla linjerna 2 och 5. Men kollektivtrafiknämnden i Helsingfors valde att fortsätta med 3T och 3B.

Nu har styrelsen för Helsingforsregionens trafik HRT kommit fram till ett beslut som ska underlätta passagerarnas vägval. Hösten 2013 kommer 3B att bli linje 3 och 3T blir linje 2.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen