Hoppa till huvudinnehåll

Matprofessorn: Ät insekter!

Slurp! Bild: Stina Sirén/Yle gräshoppa
Bild: Foto: Eva Frantz morgonöppet


Allt flera finländare blir medvetna om köttätandets nackdelar. Ändå äter vi kött som aldrig förr. Varför det?

- I Finland tycker vi oss ha rätten att äta kött. Det är en kulturell fråga, vi är så vana vid det, konstaterar Johanna Mäkelä, professor i matkultur vid Helsingfors universitet i Morgonöppet.

Semi-vegetarianer

Men samtidigt som köttkonsumtionen nått sin kulmen uppstår en motreaktion. Allt flera väljer att minska på köttätandet av hälso-, miljö- eller etiska skäl. Mäkelä tror att trenden kommer att hålla i sig.

- I framtiden kommer vi att ha flera "semi-vegetarianer", dvs sådana som inte helt har slutat äta kött men minskat sin köttkonsumtion avsevärt.

Konstgjort kött

Många har flinat åt historier om amerikaner som trott att hamburgarbiffar var en form av grönsaker, men i framtiden kommer det här inte att vara så dumt resonerat. Mäkelä följer med utvecklingen av så kallat laboratoriekött, dvs kött som framställs i fabriker utan att några djur behöver sätta livet till.

- I Holland och Sverige finns redan en massa forskning kring detta, så det kommer! Men frågan är om vi är redo att äta någonting sådant här. Det få tiden utvisa.

Det omdebatterade köttskatten ställer Mäkelä sig skeptisk till.

- Det skulle förstås vara en klar signal att införa en köttskatt och höja priset på kött. Men personligen tycker jag att det viktigaste är att man diskuterar de här sakerna och är medveten om vad köttätandet har för konsekvenser. Och företeelser som köttfria måndagar är effektivare, tror jag.

Karelsk insektstek - mums?

Men hur ska vi se till att få i oss tillräckligt med proteiner om vi samtidigt skär ner på köttet?

- Varför inte äta insekter, så som man redan gör på många håll i världen? Våra matvanor har ändrats mycket under historiens lopp, och kommer garanterat att förändras framledes också. En karelsk stek med insekter är kanske en framtida delikatess?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen