Hoppa till huvudinnehåll

Grannarna rasar i Tuto-härvan

Trähus på Smedsgatan 5 ska rivas i förmån för våningshus. Bild: YLE/Annika Holmbom tutotomten


Husbolagen i närheten av den omdiskuterade tomten på Smedsgatan 5 i Åbo kommer att besvära sig i frågan. De anser att staden inte följt reglerna under behandlingen och att man gynnat Tuto-stiftelsen.

Missnöjet pyr i den s.k. Tutohärvan. Husbolagen kring tomten på Smedsgatan 5, som stiftelsen bakom idrottsföreningen Tuto köpte i slutet av förra året, kommer att besvära sig över beslutet. Husbolagen överväger även att anlita en jurist för att se om allt har gått rätt till i beslutsprocessen.

– Det känns som om beslutfattarna inte tar hänsyn till andra omkringliggande fastighetsbolag eller överhuvudtaget annat än ekonomiska intressen, i det här fallet så att stiftelsen har fördel framom alla andra, säger Ralph Hermansson, ordförande i husbolaget Sepänsirkka mittemot tomten.

Han undrar också hur det är möjligt att Tuto-stiftelsen får lov att maximera belastningen på tomten, medan andra husbolag inte har samma makt. Byggrätten på tomten fördubblades i miljö- och planläggningsnämnden efter att anbudet redan godkänts.

”Man blir ledsen och paff”

Hermansson menar att hanteringen av ärendet inte väcker några höga tankar om beslutkulturen inom Åbo stad. Även Inka-Maria Pulkkinen, som bor i samma husbolag och ser ut över den kontroversiella tomten genom fönstret, är uppgiven.

– Det räcker inte att man röstar, det räcker inte att man säger sitt som granne, för dom lyssnar inte. Mittiallt kommer det fram att nu har vi fattat det här beslutet för vi är bra kompisar med dom här. Man blir både ledsen och paff att det kan gå till såhär, säger Pulkkinen.

Åbos beslutskultur får överlag ett lågt betyg. Både Pulkkinen och Hermansson tror att vissa parter gynnas tack vare sina politiska kopplingar – i fallet Smedsgatan 5 gäller det den nära kontakten mellan Tuto och SDP.

– En del av mig hoppas att det vid nåt skede kommer en punkt då Åboborna helt enkelt får nog. Det finns alla möjliga frågor där det känns att processen inte varit helt klar och där beslut fattats utanför protokollen, säger Pulkkinen.

Inga stilpoäng i Tuto-härvan
ÅU: Många oklarheter i Tuto-bygget

Läs också