Hoppa till huvudinnehåll

Inga stilpoäng i Tuto-härvan

Tomtköp på Smedsgatan 5 i Åbo väcker debatt. Bild: YLE/Annika Holmbom tutotomten

Kopplingar mellan beslutsfattare, tjänstemän och privata organisationer har varit på tapeten i Åbo de senaste dagarna.

Nu riktas misstankar om att en tomtaffär gynnar en förening som många politiker har en koppling till. I slutet av 2011 köpte stiftelsen bakom idrottsföreningen Turun Toverit (Tuto) en tomt på Smedsgatan 5 av staden.

Vid köpet fick de rätt att bygga bostadshus på en sammanlagd yta av 3600 kvadratmeter på tomten. Men bara några månader efter köpet, ritade stiftelsen om planerna, och i december 2012, fick de grönt ljus av miljö- och planläggningsnämnden att nästan fördubbla byggrätten, till 6600 kvadratmeter.

Det faktum många av de personer som sitter i Tutos ledning också är socialdemokrater i Åbo, har väckt frågor om beslutsgången i frågan.

De Grönas Mikaela Sundqvist fanns bland dem som röstade emot beslutet att öka byggrätten på tomten i miljö- och planläggningsnämnden. Hon ifrågasätter socialdemokraternas agerande i beslutet och känner sig upprörd över hela processen.

Socialdemokraten Jorma Hellstén är viceordförande i Tutos styrelse, och representerar också sitt parti i miljö- och planläggningsnämnden. Hellsten jävade sig i samband med beslutet, medan hans partikamrater förde fram den nya planen, som sedermera godkändes.

"Inga stilpoäng"

Beslutsfattandet inom Åbo har länge belastats av ett dåligt rykte. Till och med Jarmo Rosenlöf, som leder socialdemokraterna i Åbo, medger att förfarandet "inte får några stilpoäng".

För att få klarhet i hur allt gått till har Rosenlöf kallat partikamrater och Tutos representanter till ett möte för att diskutera tomtfrågan.

I samband med beslutsprocesssen har invånare i grannhusen inte heller givits chansen att höras. Husbolagen i grannskapet kommer nu att lämna besvär till staden.

Åbo underrättelser var först ute med nyheten om härvan kring Tutostiftelsens fastighetsköp.

Grannarna rasar i Tuto-härvan

Läs också