Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Svenska Teater på turné i Västnyland

Jan Lindroos från Åbo Svenska Teater
Jan Lindroos är ny regionteaterproducent för ÅST Jan Lindroos från Åbo Svenska Teater Bild: YLE/Sofia Söderlund åbo svenska teater

Åbo Svenska Teater är den svenskspråkiga regionteater som turnerar mest. Det har funnits år med 140 föreställningar, ifjol spelades 70 föreställningar på turné.
ÅST är Västnylands regionteater.


- Det är ju inte de största pjäserna som vi reser med. Oftast handlar det om pjäser i ett mindre format med 2 till 6 personer.
Vi söker oss till de små byarna. Utan oss skulle det inte komma teater ut dit. Där har vi en jätteviktig funktion, poängterar Jan Lindroos i sin nya roll som regionteaterproducent.
- På många håll har man ju egen teaterverksamhet i ungdomsföreningarna men det uppfattas ofta som en speciell kick då ÅST kommer.

Fynd och Middag

Åbo Svenska Teaters gästspelar idag fredag kl.19 på Malmåsa i Prästkulla, Tenala med komedin Ett riktigt fynd. Det är turnéns sista föreställning och den absolut sista chansen att se den populära föreställningen i Västnyland. Det är en kärleksfull och humoristisk berättelse om udda personer på en loppmarknad. Över 40 föreställningar har spelats sedan i höstas, flera av dem fullsatta.

Åbo Svenska Teaters följande turnéproduktion, Middag med vänner, har finsk urpremiär den 7 mars kl. 19 på kulturhuset Karelia i Ekenäs. Det blir sedan ytterligare nästan tjugo
föreställningar under våren i Västnyland, Åboland och på Åland, med troligt fortsättning i höst. I rollerna ses två ekenässkådisar; Jonna Nyman och Tove Qvickström, samt Jerry Wahlforss och ÅST:s avgående teaterchef Joachim Thibblin. Thibblin har rötter i Sjundeå och gör nu sin avskedsroll. Satu Rasila står för regin.
- Middag med vänner är ingen renodlad komedi, det är en Pulitzer-belönad pjäs som har en hel del undertoner. Den har drag av Solsidan, beskriver Lindroos.

Rörlig teater

Det finns 5 regionteatrar i Finland, på svenskt håll 2; Wasa Teater och Åbo Svenska Teater..
- De här teatrarna åker ut och turnerar. Det är en lagstadgad verksamhet och de har det som en huvudsyssla, konstaterar regionteaterproducent Jan Lindroos.
ÅST spelar i Hangö, Raseborg och hela Åboland med Kimitoön samt på Åland. Också svensköar i Uleåborg och Tammerfors besöks regelbundet.

Regionteaterverksamheten handlar också om att hjälpa grupper att ta sig till huvudscenen i Åbo för att se teater.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland