Hoppa till huvudinnehåll

Fransk tidningskampanj för samkönade äktenskap

Två franska pappor demonstrerar i Paris
Två franska pappor demonstrerar i Paris Bild: EPA / Yoan Valat homo-äktenskap

Den franska nationalförsamlingen röstar den 29 januari om en lag som kan komma att tillåta samkönade äktenskap och homosexuella adoptioner. Protesterna mot lagen har blivit allt hätskare den senaste tiden, rapporterar Johan Tollgerdt från Paris.

En rad kända franska personligheter ställer nu upp för en omfattande underskriftskampanj för samkönade äktenskap. Den organiseras av politiska veckotidningen Le Nouvel Obs och sparkades igång för ett par dagar sedan.

-I och med stödet för samkönade äktenskap hoppas vi kunna tillföra viktiga argument när lagförslaget ska diskuteras i Nationalförsamlingen nästa vecka, säger Doan Buy, ansvarig journalist för underskriftskampanjen.

60 kändisar skriver under

Hon berättar att 60 kända fransmän har skrivit under tidningens manifest, där man vill slå ett slag för homosexuella äktenskap och de homosexuellas rätt att adoptera barn.

-Bland dem finns filmregissören Patrice Chéreau, psykologen Boris Cyrulnik, museichefen på Grand Palais i Paris Paul Cluzel, popartisten Julien Clerc och världsberömda sångerskan Juliètte Gréco, säger hon.

Le Nouvel Obs är en av Frankrikes ledande politiska tidningar och står till vänster. Även en rad högerpolitiker som Franck Riester i oppositionspartiet Ump deltar i kampanjen. Över tiotusen läsare har dessutom skrivit under manifestet på nätet.

Äktenskap för alla

Förespråkarna för den kommande lagen kallar sin kampanj för "Äktenskap för alla". Motståndarsidan kallar sig för "Demonstration för alla" - underförstått vill man få det att se ut som om de är de stora förlorarna och att de inte har rätt att vara emot rätten för homosexuella att ingå äktenskap i Frankrike.

Den 13 januari demonstrerade hundratusentals personer mot samkönade äktenskap. I medierna beskrivs protesterna mot homosexuellas rätt att ingå äktenskap ofta för ultra konservativa, katolska protester.

En av förgrundsfigurerna bland motståndarna är den extravaganta komikern med artistnamnet Frigide Barjot. I en intervju kräver Barjot en folkomröstning i frågan. Hon träffar president Hollande för att försöka få honom att stoppa lagen om samkönade äktenskap. Senare ska lagen debatteras i Nationalförsamlingen.

Även om Hollande medger att protesterna varit omfattande, har han samtidigt låtit förstå att han inte kommer att ändra ståndpunkt. Flera homosexuella organisationer har gått till motattack.
Caroline Mécary, advokat för de homosexuellas organisation Copernicus, påminner om att över 3 1/2 miljoner homosexuella inte längre bör diskrimineras i landet.

Europarådet oroat

Håkon Haugli, rapportör för HBT-personers rättigheter för Europarådet varnar för att läget blivit allvarligt i flera europeiska länder. Haugli rapporterar att aggressioner mot homosexuella blir allt vanligare i ett antal av Europarådets medlemsländer.

-Ofta beror det på att vissa politiker ägnar sig åt retorik mot HBT-personer och andra minoritetsgrupper, säger han. Det är därför politiker har ett särskilt ansvar att uppmuntra till respekt via sina egna ord och handlingar.

Hoppas på ökad respekt

Tidningen Le Nouvel Obs hoppas att underskriftskampanjen ska leda till ökad tolerans för de homosexuella i samhället. Det menar även världsberömde fotbollsspelaren Lilian Thuram som skrivit under manifestet.

-Det är väldigt lätt att särskilja och stöta ut människor ur samhället och göra dem till syndabockar. Det är mycket farligt, tycker Lilian Thuram till Yle. Man får inte glömma att alla människor, oavsett ursprung eller sexuell läggning, härstammar från ett och samma människosläkte, poängterar han.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes