Hoppa till huvudinnehåll

Importerad stenkol värmer Jakobstad

Kina är världens största producent och konsument av kol och över 70 procent av energin kommer från kol
Kina är världens största producent och konsument av kol och över 70 procent av energin kommer från kol Bild: Brand X Pictures / YLE veckans tanke

Den regniga sommaren har gjort att det är brist på torv. Men inte heller skattepolitiken gynnar inhemska bränslen.
Vid biobränslekraftverket Alholmens kraft i Jakobstad använder man ovanligt stora mängder stenkol från Ryssland.

-Torvens andel varierar normalt mellan 25 till 45 procent av bränslemixen, säger VD Roger Holm. Men sommaren 2012 var den regnigaste på tio år. Det finns ytterst litet torv att tillgå och vi har varit tvungna att ersätta med stenkol.

Men också energipolitiken har betydelse för vilka bränslen man använder. Ännu i fjol var skogsbränslen billigare än stenkol, men nu har skogsbränslen blivit dyrare på grund av att statens stöd sjönk med en tredjedel vid årsskiftet.
Och från att ha varit ett av de billigaste blev torven ett av de dyraste när skatten höjdes från 1,90 till 3,90 euro per megawattimme.

- Till vissa delar är torven inte så miljövänlig, säger riksdagsman Peter Östman KD, men samtidigt så är det en stor energireserv i vårt land. Det är inte vettigt att importera stenkol i stället för att ha egen energiproduktion.

VD Roger Holm vid Alholmens kraft efterlyser långsiktighet i stödpolitik och beskattning. Det senaste stödet för skogsbränslen trädde i kraft i oktober 2011 och gällde i två månader. Vid årsskiftet kom den lag som sänkte stöden med en tredjedel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten