Hoppa till huvudinnehåll

Nagelstudion blev en mardröm

"Tran" vill stanna kvar i Finland och arbeta som nageltekniker Bild: Yle / Patrik Skön trans naglar

Tran lockades till Finland för att jobba i en nagelstudio. Hon jobbade sex dagar i veckan, vid sidan av det skötte hon om arbetsgivarens barn och hushåll. Men någon lön fick hon inte. Den första fällande domen för arbetsrelaterad människohandel i Finland föll ifjol.

– Jag studerade IT och administration på en yrkesskola i Vietnam. När mina släktingar erbjöd mig en chans att få jobba på en nagelstudio i Finland, lät det som en chans att ta mig vidare, säger Tran. (Namnet är fingerat)

På nätsajter diskuteras servicen som ges på studion. "Tjejen som fixade mina naglar var helt tydligt ett proffs fast språkmuren var hög. Jag rekommenderar stället för alla som vågar vara tydliga med vad de vill ha och som inte är rädda för små utrymmen och språkmuren", skriver besökare. Men det som kunderna inte visste att de anställda jobbade för väldigt låga löner. Förutom Tran som inte fick någon lön alls.

– När jag frågade om lönen fick jag höra att tiderna var svåra i Finland. Dessutom sade mina arbetsgivare att de hade haft kostnader för att få mig till Finland. Därför kunde jag inte få betalt. Ju längre tiden led, desto klarare var det att jag hade blivit lurad, konstaterar Tran.

Rådgivning i sjunde månaden

Hon var gravid när hon kom till Finland. Första gången hon besökte rådgivningen var hon i sjunde månaden. På rådgivningen insåg personalen att allt inte stod rätt till och rekommenderade henne att ta kontakt med polisen. Men hon vågade inte lämna sin arbetsgivare.

– Jag skulle föda barn. Jag hade inga pengar, ingen egen bostad och kunde inte språket, jag var rädd för vad som skulle hända, berättar Tran.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson
Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson Bild: Yle / Eva Pursiainen kenneth eriksson

När barnet hade fötts var hon sjutton dagar hemma, innan hon tvingades tillbaks till nagelstudion. Förändringen kom när hennes man kom till Finland, efter att ha betalat 10 000 euro till arbetsgivaren. Han ansåg att deras situation var ohållbar och föreslog att de skulle rymma. De ringde sin kontakt hos Helsingforspolisen, kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.

– De var rädda för vad som skulle hända dem. Det blev en hel del gräl hos arbetsgivaren så de beslöt sig för att sticka, de kunde inte stanna kvar. Det var ett solklart fall, de utnyttjades, säger Kenneth Eriksson.

Ekonomisk brottslighet

Det går att tjäna stora pengar på människohandel. För ägarna till nagelstudion var det en enkel ekvation. Ju fler anställda de har, desto mer intäkter får de.

– Och ju mindre de tvingas betala lön åt de anställda, desto mer kan de sätta i sin egen ficka. Det är enkel matematik, förklarar Eriksson.

Vill stanna kvar

Trans fall ledde till den första fällande domen för arbetsrelaterad människohandel i Finland. Deras arbetsgivare dömdes till fängelse, två år och fyra månader.

Tran och hennes familj kom med i hjälpsystemet för offer för mänskohandel. Idag finns 94 människor med i systemet i Finland. Ungefär två tredjedelar av fallen är arbetsrelaterad. Tran och hennes familj skulle gärna bo kvar i Finland. Det värsta är över och anser att Finland är ett välfungerande samhälle. Själv skulle hon gärna fortsätta jobba inom skönhetsbranschen, för det trivdes hon med. Samtidigt är hon orolig för vad som händer när hennes arbetsgivare kommer ut ur fängelset.

– Jag vet inte vad de kommer att göra mig när de blir frisläppta. Därför är jag osäker på vad som händer i framtiden. Men jag skulle gärna bo kvar med min familj i Finland, det här är ett välfungerande samhälle, som bryr sig om mänskor i min ställning, avslutar Tran.

Läs också: Nagelstudiofallet är toppen av ett isberg

Läs också