Hoppa till huvudinnehåll

Och vad skall du bli som stor?

Bild: YLE sluta panta

Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem.

Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella. Den här gången berättar ståuppkomiker André Wickström, barnmorska Kiira Keurulainen, speciallärare Maria Carlberg samt sångare Ronja “Ronya” Gullichsen om sina jobb och vad som fick dem att välja just det yrket som de har idag.

André Wickström, ståuppkomiker/skådespelare

“Sveriges TV visade ett ståupp-program som hette ‘Släng dig i brunnen’. Detta var ca 1990-1991. Jag kollade på det och drömde att en gång få chansen att göra något liknande. Mod att pröva på det fick jag först 1995 då jag testade för första gången ståuppkomik. Samma år hade jag kommit in på Teaterhögskolan i Helsingfors och det gav mig självförtroende att fortsätta med det på sidan av mina studier. Även i teaterhögskolan drogs jag mot det komiska. Jag har antagligen alltid tyckt om att få folk att skratta. 2003 tog jag en paus från teatern och satsade helhjärtat på ståuppkomiken och snabbt efter det fick jag mitt första TV-program W-stil som gick på MTV3. Och på den vägen är det. Men frågan hur jag blev komiker kan ju också svaras så här: Med hårt jobb, en benhård tro och med att inte låta motgångar stoppa mig.

Det bästa med mitt jobb: En viktig del är att få vara kreativ och komma på skämt. Jag skulle inte vilja stå på scen med enbart andra människors skämt. Det är för mig en väldigt viktig del och det ger mig tillfredställelse att veta att det är jag som kommit på skämten. En annan viktig del är att jag själv bestämmer vilka jobb jag tar. Jag kan säga nej ifall ett jobb inte känns roligt. Man får också träffa en massa roliga människor och man får nya vänner hela tiden.

Om jag måste ge ett kort svar på vad det bästa med mitt jobb är så är det att jag får stå på scen med mitt eget material och få en hel salong att skratta. Den känslan kan liksom inte beskrivas med ord.

Det sämsta med mitt jobb är att arbetstiderna är lite knäppa. Allt som oftast jobbar man på kvällar och man är sällan hemma före klockan 24:00. Dessutom jobbar man oftast fredag och lördag då ens vänner som inte är i branschen är lediga. Så man isolerar sig lite från sina nära och kära. Man har en konstant stress på sig att skriva nya roliga skämt vilket till sist kan bli en börda. Det blir också en massa resande vilket iofs kan vara roligt men det gör jobbet också mycket ensamt. När man sitter för 14:de kvällen i ett hotellrum mitt i natten så önskar man rätt så ofta att man var hemma i sin egen säng. Men som jag skrev tidigare kompenseras det med att man också träffar nya roliga människor.

Det finns tyvärr inga genvägar till att bli komiker utan man måste jobba stenhårt. Tre tips. 1. Du måste vilja roa människor. 2. Skriv ner alla idéer du har även de som inte är färdiga skämt ännu. 3. Du måste hitta en scen och gå upp dit så ofta så möjligt för att slipa på dina skämt och din scenpersonlighet. Lycka till!”

Kiira Keurulainen, barnmorska/sjukskötare

”Jag visste inte riktigt exakt vad jag ville studera efter studenten men under mitt mellanår intresserade jag mig för vårdstudier. Jag tyckte att småbarn, graviditet etc. var intressant och därför valde jag att studera till barnmorska.

Idag jobbar jag som sjukskötare för en neurologisk poliklinik. Det bästa med mitt jobb är att vara i kontakt med olika människor. Det tråkigaste är om det händer något tråkigt för de patienter man sköter om. Även om det är en naturlig del av livet känns det alltid lite jobbigt.”

Maria Carlberg, speciallärare

“Året jag fyllde 18 jobbade jag som barnledare på ett läger för barn med särskilda behov och tyckte att det var alldeles speciellt och härligt att vara med dessa barn. Jag kan inte sätta fingret på vad det var. Nu senare när jag tänker efter så har jag av någon underlig anledning ofta dragits till de barn som på något sätt uppträtt avvikande från andra barn i gruppen. Jag har alltid haft lätt att ta kontakt och vara med barn så jag visste sedan länge att jag vill ha barn omkring mig i mitt jobb när jag blir stor. Funderade på att söka till peffan, men Vasa kändes just då alltför långt borta. Efter studenten gick jag på Västra Nyland folkhögskola ett år och efter det hade jag ännu ett mellanår då jag jobbade och försökte fundera på vad jag ska bli när jag blir stor. Efter två mellanår antogs jag till Sydväst (idag Novia), samhällspedagog linjen. Studierna framskred inte riktigt i den takt de borde ha gjort eftersom jag ganska fort insåg att detta inte var min grej och jag började jobba alltmer och studierna blev hängande. Vet inte hur många år det gick före jag tog tag i saken och sökte till peffan och blev antagen till speciallärarutbildningen. Och nu, fem år senare är jag en färdigutbildad specialärare.

Jobbar just nu som speciallärare i den grundläggande utbildningen med årskurserna 1-6. Det roligaste med mitt arbete är att jag får vara kreativ med att hitta individuella lösningar och hjälpmedel till de barn som är i behov av det. Men det mest givande är att se glädjen och känslan av att lyckas hos barnen när de lär sig något nytt. Det tråkigaste med mitt jobb är de årliga kartläggningarna och att fylla i blanketter.”

Ronja ”Ronya” Gullichsen, sångare

“Musik har alltid varit min största passion och jag har alltid varit mer eller mindre besatt med att träna sång och allt som tillhör en musikers yrke. När jag började sjunga insåg jag att jag kan träna min röst att göra vadsomhelst, däremellan började jag uttrycka mitt eget sound med att skriva låtar och när jag började uppträda regelbundet hittade jag mitt riktiga hem - scenen ! Jag gjorde en demo med min gudfar som som sedan hamnade i händerna på mitt nuvarande skivbolag Warner - and the rest is history.

Min uppgift är att uttrycka mig själv med hjälp av toner, färger, rörelser och känslor och det bästa är att jag får dela det med tusentals människor. Det tråkigaste är median, om man inte är försiktig kan de blåsa upp någon grej eller ändra på någonting jag sagt till något helt annat.

Tips till den som drömmer om att bli sångare: Ta tid på dig, öva, träna, öva mera (jag stod senast i morse framför spegeln med en osynlig mikrofon) lev, upplev saker och ta inspiration av det! Pröva dina gränser och öva då ingen annan ser. It's a long way to the top if you wanna rock'n'roll men lite tålamod räcker långt.”

Har du ett drömyrke som du vill veta mera om? Kommentera nedan eller logga in på Sluta Panta-chatten och berätta för handledarna vilket yrke just du skulle vilja läsa mera om.