Hoppa till huvudinnehåll

Ryska Karelen: Proteststorm mot tidigare guvernör

Träkyrka i Kizji
Ön Kizji i Onega är känd för sin unika träarkitektur. Träkyrka i Kizji Bild: Matthias Kabel/Wikimedia Commons kyrka i kizji

En proteststorm har brutit ut mot den nye chefen för friluftsmuseet Kizji i ryska Karelen.

Kulturministeriet i Moskva utsåg på torsdagen republiken Karelens förre guvernör Andrej Nelidov till generaldirektör för Kizji. Mer än 170 anställda vid Kizji har skrivit ett ilsket brev till president Vladimir Putin, där de säger att Nelidov visade sig helt inkompetent som guvernör.

De varnar för att hans satsningar på turism kan leda till att Kizjis världsarvsstatus går förlorad. En petition på nätet, där Putin ombeds stoppa utnämningen har undertecknats av mer än tretusen personer.

Ön Kizji i Onega är känd för sin unika träarkitektur, framför allt två kyrkor från 1700-talet. Området klassades av Unesco som världsarv år 1990.

Läs också