Hoppa till huvudinnehåll

TS: Jehovas vittnen utmanar dataombudsmannen

Bild med texten Jehovas vittnen rikets sal.
Bilden är från Jehovas vittnens lokal i Ekenäs. Bild med texten Jehovas vittnen rikets sal. Bild: YLE/Fred Wilén Ekenäs,andlighet

Dataombudsmannen är beredd att föra rörelsen Jehovas vittnens personregistrering till domstol.

Jehovas vittnen har meddelat att de fortsätter med skriva upp namn och adress på folk som de besöker, trots att dataombudsmannen Reijo Aarnio anser att det är mot lagen. Enligt personregisterlagen måste människor gå med på att deras namn och adress sparas i register.

Dataombudsmannen har upprepade gånger anmärkt på förfarandet och nu har rörelsen tid på sig till mars att ge tilläggsutredningar men Jehovas vittnen tänker fortsätta som förut, säger rörelsens ledare Jukka Ropponen till Turun Sanomat.