Hoppa till huvudinnehåll

Vuxnas skolkunskaper sattes på prov

Programledare Håkan Omars och tävlande Lena Sjöholm-Fahllund
Programledare Håkan Omars ställer tävlande Lena Sjöholm-Fahllund "mot väggen". Programledare Håkan Omars och tävlande Lena Sjöholm-Fahllund Bild: Yle/Roger Källman sjöholm-fahllund

"Vem är smartare än en lågstadieelev?" Den frågan ställdes i kulturhuset i Smedsby, Korsholm på söndagen. Smedsby-Böle Hem- och skolaförening ligger bakom tävlingen, som är en variant av det populära och snarlikt klingande TV-programmet.

Fyra vuxna sattes på prov för att se om de kunde svara på ett antal frågor från lågstadiets lärokurser. Programledare var Håkan Omars.
- Vi har skapat ett liveformat där alla tävlande får svara på alla frågor, som bedöms enligt vårt eget poängsystem, berättar Omars.

Varje tävlande ska besvara två frågor per årskurs, sammanlagt tolv frågor inom olika ämnen. Det är elever som har sammanställt frågorna. Till de tävlandes hjälp finns en expertpanel bestående av sex elever.

Segrare i den första omgången av "Vem är smartare än en lågstadieelev?" var skolhälsovårdare Yrsa Kjerulf, som tog 900 av maximalt 1200 poäng.