Hoppa till huvudinnehåll

Andersson: Ljus framtid för Hangö sjöbevakare och polis

Päivi Räsänen fick ta emot en tjock bunt med namn
Marika Lindström och Jukka-Pekka Halme överräckte namlistorna för drygt ett år sedan. Päivi Räsänen fick ta emot en tjock bunt med namn Bild: Yle hangöpolisen

Det finns flera argument för att bevara Hangö polisstation. Det säger inrikesminister Päivi Räsänens (KD) specialmedarbetare Niklas Andersson, som besökte Hangö sjöbevakningsstation i dag (28.1).

Hangöborna samlade in namnlistor för att bevara sin polisstation. Över 5300 personer hade skrivit under listorna som överräcktes till inrikesministern för ett drygt år sedan. Inrikesministeriet väntas fatta beslut i frågan i februari.

Niklas Andersson Bild: YLE/Tove Virta kristdemokraternsa grupprum,Ekenäs

Samarbetet med sjöbevakningen och tullen är goda skäl att bevara Hangö polisstation i framtiden, säger Andersson.

Han tar ändå inte ställning till öppethållning eller servicenivå i kontoret.
– Det ska vinnas en polisstation i Hangö i framtiden.

Tummen upp också för sjöbevakningen

Andersson anser också att det inte finns någon orsak att diskutera Hangö sjöbevakningsstations existens.

Sjöbevakningsstationen i Hangö är optimalt placerad i skärgårdsbandet. Sjöbevakarna är också en viktig samarbetspartner för polisen och bildar en reserv som kan sättas in vid behov, säger Andersson.

När det gäller frågan om var sjöbevakningen i Hangö ska finnas i framtiden säger Andersson att sjöbevakarna nu finns på en bra plats med hamn, brygga och helikopterplan.

En möjlighet har varit gemensamma rum med Hangöpolisen, men då måste bryggfrågan lösas.

Andersson hoppas på en lösning som låter sjöbevakarna stanna kvar på nuvarande plats, men påminner om att ärendet besluts av Sjöbevakningens ledning.

I grunden ett problem inom Senatsfastigheterna

Niklas Andersson säger att staten borde lägga om strategin för Senatsfastigheter. Han kritiserar det faktum att hyrorna stiger så att statens inrättningar måste söka efter billigare alternativ. Samtidigt blir statens byggnader tomma vilket leder till att totalhyrorna stiger.

Andersson anser att Senatsfastigheter istället borde producera förmånliga och ändamålsenliga hyreslösningar för de statliga hyresgästerna. I dagens läge går alltmer pengar åt till att betala hyror.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland