Hoppa till huvudinnehåll

Efta: Island behöver inte ersätta Icesavekunder

Hallgrímskirkja i Reykjavik
Hallgrímskirkja i Reykjavik Bild: Silje Bergum Kinste/ norden.org isländsk

Efta-domstolen har beslutat att Island inte bröt mot EES-regler om depositionsskydd då den isländska nätbanken Icesave gick omkull år 2008. Den isländska staten lämnade då 350 000 kunder i Icesave utan ersättning.

En fällande dom hade betytt en räkning på över fyra miljarder euro för den isländska staten och skattebetalarna. Också Storbritannien och Holland hade då fått rätt till ersättning för att de räddade brittiska och holländska kunder i Icesave då nätbanken kollapsade.

Den europeiska frihandelssammanslutningen Efta (European Free Trade Association) grundades år 1960 av Danmark, Norge, Portugal, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Österrike. Syftet var att skapa fri handel för industriprodukter mellan länderna.

Efta anses numera ha mindre betydelse eftersom de nuvarande medlemsländerna har långtgående frihandelsavtal med EU.

Läs också Island sade åter nej till Icesave