Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitiker vill förbjuda snabblånsreklam

Nya regler om snabblån våren 2012
Reklam för snabblån ska bort från gatubilden, anser 45 Helsingforspolitiker. Nya regler om snabblån våren 2012 Bild: Yle snabblån,reklam (marknadsföring),pengar

Ett totalförbud mot snabblånsreklam skulle inte påverka snabblånsföretagen speciellt mycket. Stadsstyrelsen i Helsingfors behandlar i dag en motion där ett totalförbud föreslås.

Kari Kuusisto, som är verksamhetsledare för snabblånebolagens intresseförening Suomen pienlainayhdistys, tycker att politikerna svartmålar snabblånstjänster.

- Också snabblånsföretag kan göra omdömen. Det skulle underlätta om de hade tillgång till kreditregister, för att kunna rensa bort kunder med kreditproblem.

Gatureklam är dessutom bara toppen av isberget, enligt honom.

- Marknadsföring via sms och e-post är effektivare och man når fler via annonser på nätet, som dessutom är billigare.

"Bara snabblånsföretag kan snabbt låna pengar"

Därför skulle ett förbud mot snabblånsreklam i Helsingfors gatubild inte påverka företagen speciellt mycket. Kuusisto säger att snabblånstjänster är de enda som snabbt kan låna ut pengar åt dem som behöver.

Arja Karhuvaara (Saml) är en av de fullmäktigeledamöter som är för ett förbud.

- Jag tycker inte man behöver påminna människor om att den här möjligheten finns. Man borde istället vända sig till andra instanser som finns att hjälpa folk med brist på pengar.

Karhuvaara tror att det finns en chans att förslaget går igenom och att man blir av med reklamen i stadsbilden.

- Men också tjänstemännen måste ta det eventuella beslutet på allvar.

Motionen har undertecknats av 45 fullmäktigeledamöter från förra stadsfullmäktige. Sari Näre (Gröna) tog initiativ till motionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen