Hoppa till huvudinnehåll

Timbuktu omringat

Djingareybermoskén i Timbuktu.
Djingareybermoskén i Timbuktu. Bild: Wikimedia Commons / Tamba52 djingareybermoskén

De franskledda regeringstrupperna i västafrikanska Mali har omringat den historiskt värdefulla staden Timbuktu.

Trupperna söker nu efter islamistrebeller i den tusenåriga staden, som FN har klassat som världsarv. Staden är full av gamla moskéer och historiska minnesmärken.

Enligt borgmästaren i staden stack flyende islamister i brand ett historiskt bibliotek med värdefulla manuskript. Borgmästaren Osumane Halle säger att alla viktiga manuskript har förstörts. I dem fanns anteckningar om staden och dess historia. I biblioteket fanns flera tiotusen manuskript.

Rebellerna har kontrollerat Timbuktu i närmare ett år, men har uppenbarligen flytt under de senaste dagarnas franska bombräder i området.

De franskledda regeringsstyrkorna kunde ta sig fram till staden utan att stöta på motstånd.

Enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius håller norra Mali steg för steg på att bli befriat från islamistrebellerna och enligt nyhetsbyrån Reuters ska Timbuktu redan helt vara i de franska truppernas händer.

I lördags erövrade de franska trupperna en annan viktig stad, Gao, där invånarna sägs jubla över befrielsen. Islamisterna har infört stränga sharialagar i de erövrade områdena. Enligt dem ska tjuvar få sin hand avhuggen, äktenskapsförbrytare ska stenas och kvinnor täcka in sitt ansikte på offentliga platser.

Läs också Franska trupper i Mali nådde Gao
Islamistgrupp i Mali vill ha fred

Läs också