Hoppa till huvudinnehåll

Vattenpipa förbjöds i Turkiet

Libanesiska kvinnor röker vattenpipa
Libanesiska kvinnor röker vattenpipa, arkivbild Libanesiska kvinnor röker vattenpipa Bild: Nabil Mounzer / EPA vattenpipa

Det är nu förbjudet att röka vattenpipa på allmän plats i Turkiet. Förbudet mot vattenpipa trädde i kraft på söndagen och förbudet gäller också caféer och restauranger.

För några år sedan blev det förbjudet att röka cigarretter och annan tobak på allmän plats. Då gällde förbudet inte vattenpipa, utom när det gällde minderåriga, men nu har hälsomyndigheterna fått sin vilja igenom.

De senaste åren har vattenpipor blivit populära i de större städerna.

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes