Hoppa till huvudinnehåll

Åpaviljongen blir inte av

Åpaviljongen Kerä ska ligga i Aura å under kulturhuvudstadsåret
Så här var det tänkt att det skulle se ut. Åpaviljongen Kerä ska ligga i Aura å under kulturhuvudstadsåret Bild: Arkkitehdit m3 Oy kerä

Ett omtalat projekt under kulturhuvudstadsåret i Åbo 2011 var bygget av en flytande paviljong i Aura å. Men den försenades länge – och blir inte alls av.

Orsaken till att å paviljongen ursprungligen sköts fram var dels att Kvarnbron rasade och bygget hindrade transporten av paviljongen längs ån, och dels att planeringsarbetet drog ut på tiden.

Nu står det klar att det – om inga under händer – inte alls blir något av projektet. Stiftelsen Åbo 2011 ordnade en planeringstävling och fick in en hel del ritningar, där arkitekten Janne Pihjalaniemis ”Kerä” (se bilden) valdes.

– Vi har hela tiden utgått ifrån att den blir till om vi hittar privata finansiärer som förverkligar idén, och sedan driver och äger den. Det fanns ett visst intresse, förslagen var fina men också ganska dyra, så det blev ingenting av det, berättar Cay Sevón, tidigare vd och nuvarande ombud för Stiftelsen.