Hoppa till huvudinnehåll

Benedict Zilliacus död

Journalisten och författaren, Hufvudstadsbladets långvariga journalist och kåsör, Benedict Zilliacus, är död.

Han dog i går kväll, 92 år gammal.

Benedict Zilliacus, eller Bez, som var hans signatur i Hufvudstadsbladet, gjorde sitt livsverk vid tidningen. Han var anställd under åren 1948 - 1982 och arbetade både som reporter och kåsör. Många minns hans dagboksverser med dagsaktuella ämnen som tema. Hans radarpar vid tidningen var P.O. Nyström alias PON, som stod för illustrationerna.

Benedict Zilliacus skrev flera böcker med bland annat konsthantverk, Helsingfors och skärgården som tema. Han skrev skrev också pjäser, musikaler och revyer, bland annat texterna till musikalen Åttan (1964) som blev en stor succé på Lilla Teatern.

Han stod även delvis bakom manuset till tv-succén Stormskärs Maja (1977) och skrev texten till musikpjäsen Stadin kundi (1979) som uppfördes av Georg Malmstén. Pjäsen drog publik i stora skaror till Svenska Teatern. Manuset till filmerna Framom främsta linjen och Tali-Ihantala bär också hans namn.

Benedict Zilliacus sammanställde en biografi om bergsrådet Wilhelm Wahlforss. Boken utkom 1984.

Han tilldelades det finlandssvenska Publicistpriset år 1965, Tack för boken-medaljen år 1991 för boken Båten i vassen och Axel Freudenthal-medaljen år 2006.

Benedict Zilliacus var gift med politikern och samhällsdebattören Jutta Zilliacus.

Läs också:
"Bendi hade en hjärtats elegans"
Krigen och skärgården centrala för Zilliacus

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes