Hoppa till huvudinnehåll

Micaela Röman trivs i det gamla mentalsjukhuset i Nickby

Bild: Stina Sirén/Yle röman

I början av 2000-talet byggdes Nickby sjukhusområde i Sibbo om till ett bostadsområde. Nickby sjukhus är ett tidigare mentalsjukhus och området är numera hem för hundratals människor.

En av dem som köpte lägenhet i Nickby var Micaela Röman. För henne var det ingen tröskel att köpa en bostad i ett föredetta mentalsjukhus.
- Vi tycker om hus med historia, och de här byggnaderna har ju ganska stor betydelse i södra Finland om man tänker på vård av människors sinnen, säger Röman.

I början av 2000-talet påbörjades ombyggnaden av Nickby sjukhus och allt som allt rör det sig om 50 000 kvadratmeter våningsyta som blev till bostäder. De minsta bostäderna är omkring 25 kvadratmeter, de största mellan 120-130 kvadratmeter. Husen på sjukhusområdet omges av en lummig, skyddad park.

- Vi bor i hus nummer fem, vi bor på andra våningen i en lägenhet som tidigare har varit en avdelning för aggressiva, ovårdade icke arbetsföra kvinnor. I vår lägenhet finns en del av en bäddavdelning, ett läkarrum som ingår i vår bostad. Men numera ser det mest ut som en gammal lägenhet som nyligen blivit renoverad.

Nickby sjukhus
Nickby sjukhus Bild: Yle Sibbo,nickby sjukhus

De äldsta byggnaderna på sjukhusområdet är från början av 1900-talet och de nyaste från 1950-talet. Ombyggnaden av husen har tagit mer eller mindre tio år och arkitektparet Timo Kauppinen och Marja Heikkilä-Kauppinen som stått för planeringen berättar att man under den här tiden hunnit bli rejält fästa vid både husen och området.

Lägenheternas utseende har långt dikterats av hur husen helt enkelt sett ut. Alla lägenheter är unika och karakteristiskt för bostäderna är stora fönster och relativt stora rum. Planeringen av bostäderna framskred hela tiden i samarbete med Museiverket och dialogen mellan arkitekterna och verket fungerade bra. Ett förtroende växte småningom fram, säger Marja Heikkilä-Kauppinen.

Intresset för Nickby sjukhusområde har hela tiden varit stort. Arkitekt Marja Heikkilä-Kauppinen berättar för Svenska Yle att bostäderna relativt snabbt såldes. Området har i dag en mycket aktiv bostadsförening.

- Vi bor på ett skyddat område, så ingenting stort kommer att hända med området. Och det är ett ganska speciellt område. Vi har till och med en egen begravningsplats. Den var i bruk under tiden sjukhuset fanns. I dag är den inte i bruk, så vi får inte ta vår sista vila där, säger Röman.

Läs också