Hoppa till huvudinnehåll

Invandrare är utan bostäder, trots jobb och inkomster

Allt fler som besöker Sanduddsgatans servicecentral är invandrare med arbete och inkomster. sanduddsgatan 5b

Allt fler människor med utländsk härkomst är bostadslösa, fastän de arbetar, har inkomster och klarar sig utan stöd.

Invandrare och utlänningar har svårt att få bostäder i Helsingfors. Trots arbete och inkomster, är de tvungna att söka sig till olika servicecentraler och mottagningsenheter för bostadslösa.

Socialhandledare Roger Palmroos säger att bostadslösa med arbete och med utländsk bakgrund är en helt ny grupp som dykt på Sanduddsgatans servicecentral i höstas.

- De har inga betalningsanmärkningar, de har jobb, men de får helt enkelt ingen bostad, säger han.

Enligt honom kan det bero på att systemet i Finland för många är främmande. Men Palmroos tror också att hyresvärdarna helt enkelt inte vill hyra ut sin bostad till någon som har utländskt ursprung.

- De har försökt på alla sätt, via staden och på den privata marknaden. De kommer till oss uppgivna, men vi är inga bostadsförmedlare. Om det finns lediga platser skickar vi dem vidare till någon boendeenhet för bostadslösa, men det är inte trevligt för dem att dela rum med människor som lider av drog-och alkoholproblem, berättar Palmroos.

Hyresvärdarna väljer finskt

På Frälsningsarméns mottagningsenhet för bostadslösa i Vallgård har man märkt av samma problem.

Förra året var 55 procent av klienterna i Vallgård invandrare. Ungefär 20 procent av dem var inte beroende av något utomstående stöd och de hade arbete. Det enda som fattades var en bostad.

Chefen för enheten i Vallgård, Antti Martikainen, säger att det finns flera orsaker till bostadslösheten bland invandrare, men påpekar att en man med utländsk härkomst inte står högt i kurs hos hyresvärdarna.

- På den privata marknaden väljer man hellre en studerande flicka från Jyväskylä än Mohammed som knappt pratar finska, säger han

Läs också