Hoppa till huvudinnehåll

Kvicksilver svårt att bli av med

Klumpar av kvicksilver
Klumpar av kvicksilver Bild: mrsingh816/sxc.hu kvicksilver

För två veckor sedan klubbades FN:s nya miljöavtal igenom i Genève i Schweiz och över 140 länder gick med på att dra ner användandet av kvicksilver till ett minimum. Eliisa Irpola, beredande tjänsteman vid miljöministeriet, representerade Finland i förhandlingarna.


Varför är det så viktigt att stoppa användandet av kvicksilver just nu?

- Då kvicksilver en gång finns i vår miljö försvinner det aldrig. Det samlas i bottensediment i sjöar och hav och berikas i näringskedjan. Det finns inget bra sätt att göra sig av med kvicksilver, det bästa man kommit på är att stänga in det i en tysk saltgruva. Det är ett typiskt miljögift och finns i människor, djur och arktiska miljöer och därför är det viktigt att sluta använda det.

Var får kvicksilveranvändning skadliga effekter?

Eliisa Irpola Bild: Yle / Eva Pursiainen eliisa irpola

- Hälsoskador ser man i synnerhet i små byar i U-länder, exempelvis i Afrika, där man använder kvicksilver för att utvinna guld. Processen går till så att man oskyddat har att göra med kvicksilver som bränns och guldet blir kvar. Hela byar deltar i arbetet och byborna har allvarliga hälsoskador på grund av kvicksilvret.

- Ett annat problem är elektronikavfall som västländer dumpar i Afrika: Någon part där vinner på att köpa in elektronikskrot och ta upp t.ex. tungmetaller ur apparaterna. Det här arbetet utförs ofta som barnarbetskraft. Sen bränns skrotet upp, mitt i byn, och då frigörs inte bara kvicksilver utan också andra skadliga ämnen som kadmium och bly. Av de här orsakerna har de afrikanska länderna yrkat allra hårdast på ett globalt avtal för att stoppa kvicksilvret.

Vilka konsekvenser har ett globalt avtal som förhindrar användandet av kvicksilver för den finska industrin?

- I flera år har vi haft begränsningar på kvicksilver och utsläppsdirektiven kräver att man använder sig av den bästa möjliga teknologin, BAT (Best Available Technology), för att rena utsläppen. Angående BAT kommer man från UNEP:s (FN:s miljöorganisation, red.anm) sida att utforma riktlinjer specifikt vad gäller kvicksilver. Om riktlinjerna för bästa möjliga teknik för rening av kvicksilver i industrin blir strängare än vad EU nu kräver, kommer också finsk industri antagligen att påverkas av de nya riktlinjerna i framtiden.

Läs också

Läs också