Hoppa till huvudinnehåll

Om alla lyckliga familjer förr

Var familjen mycket lyckligare förr? När pappa var på jobb och mamma skötte hemmet?

Det går inte så bra för familjen just nu. Shoppingcentrat har blivit familjens vardagsrum och i köket behövs bara en mikrovågsugn – resten är mest för syns skull. Man äter då man har tid, barnen i sina rum, pappa framför tv:n och mamma har väl redan ätit på jobbet – om hon alls bor kvar.

Var det bättre förr? Förr då kossorna gick på ängen, mamma bakade bullar och ingen skiljde sig. Hur såg familjen ut på 50-talet? Varifrån kom hemmafrun och vart tog hon vägen? Det är frågor vi ställer folkloristen Lena Marander

I programmet medverkar Anni Holmlund, Anna-Lisa Casén, Paul Ström, Allan Blom, Rita Lahti, Christian Ahlbom, Bo-Erik Hjerppe, Britt-Louise Granöm och Rolf Holm.

Redaktörer är Göran Palm och Susanna Ström-Wilkinson.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet