Hoppa till huvudinnehåll

Om alla lyckliga familjer förr

Var familjen mycket lyckligare förr? När pappa var på jobb och mamma skötte hemmet?

Det går inte så bra för familjen just nu. Shoppingcentrat har blivit familjens vardagsrum och i köket behövs bara en mikrovågsugn – resten är mest för syns skull. Man äter då man har tid, barnen i sina rum, pappa framför tv:n och mamma har väl redan ätit på jobbet – om hon alls bor kvar.

Var det bättre förr? Förr då kossorna gick på ängen, mamma bakade bullar och ingen skiljde sig. Hur såg familjen ut på 50-talet? Varifrån kom hemmafrun och vart tog hon vägen? Det är frågor vi ställer folkloristen Lena Marander

I programmet medverkar Anni Holmlund, Anna-Lisa Casén, Paul Ström, Allan Blom, Rita Lahti, Christian Ahlbom, Bo-Erik Hjerppe, Britt-Louise Granöm och Rolf Holm.

Redaktörer är Göran Palm och Susanna Ström-Wilkinson.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet