Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterunga fördömer knivdåd i Jyväskylä

Bild: Yle knivhuggning

Vänsterungas organisation i mellersta Finland fördömer kvällens knivdåd vid stadsbiblioteket i Jyväskylä. Slagsmålet började då ett gäng unga män nekades tillträde till en föreläsning som handlade om högerextremism. Ynglingarna kallade sig för fosterlandets vänner.

Ögonvittnen säger att den skadade är en ordningsvakt. Den skadade har förts till sjukhus för vård och han ska själv ha gått till ambulansen.

Flera personer från de vänsterungas organisation var på plats. De säger att det inte var ett slagsmål utan beskriver det hela som en ensidig attack mot arrangörerna, deltagarna och deras åsikter.

Yles redaktör Eero Mäntymaa var på plats när slagsmålet började. Han säger att föreläsningen precis hade börjat när det hördes oljud och rop utanför föreläsningssalen. Han säger att det lät som om någonting skulle ha krossats mot föreläsningssalens dörr. Det visade sig vara en söndrig ölflaska som förövarna använde som vapen.

Kunnossa ollaan, erittäin suuret kiitokset tilaisuuden erittäin skarpeille järjestäjille, tilaisuus pidettiin loppuun asti - Li Andersson på Facebook

Arrangören berättade att tre personer hade orsakat oroligheterna i bibliotekets aula och att de försökte tränga in sig i salen, säger Mäntymaa. Männen lyckades inte ta sig in i salen eftersom de stoppades av arrangörerna och vaktmästare.

Enligt ögonvittnen rymde förövarna från platsen. Polisen utreder fallet som grov misshandel.

Vid evenemanget i biblioteket presenterades en bok om extremhögern i Finland. Boken är skriven av Åbobon och ordförande för Vänsterunga Li Andersson, Mikael Brunila och Dan Koivulaakso.

Andersson och Brunila säger att de inte kommer ihåg att någonting motsvarande skulle ha hänt under andra bokpresentationer.

Enligt Mäntymaa blev det aldrig panik och evenemanget kunde fortsätta senare.

Se en intervju på finska med Andersson och Brunila strax efter incidenten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes