Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsgrupp: Sockerskatten rätt bra som den är

Bild: YLE sötsak

En arbetsgrupp som utrett möjligheter att skärpa beskattningen av socker presenterade sin slutrapport i dag.

Arbetsgruppen vill bibehålla nuvarande modell för beskattning men utöka skatten till att omfatta också socker- och chokladdragerade kex och fyllda kex. Däremot kommer sockerskatt inte att påläggas alla bageriprodukter, vilket också föreslagits.

Meningen med sockerskatten är att komma åt särskilt barns och ungas sockerkonsumtion i form av läskedrycker, sockrad saft, godis och söta bageriprodukter. Allt fler unga lider av fetma, vilket bottnar i för stort energiintag och för lite motion.

Gruppens uppdrag var att utreda om Finland borde utvidga den nuvarande sockerskatten i syfte att utöka statens skatteintäkter och befrämja hälsosam kosthållning.

"Skatten borde bort"

På konfektyr- och kexkoncernen Fazer ställer man sig kritiskt till sockerskatten, och det nya förslaget att utvidga skatten till vissa kexprodukter.

- Hela skatten borde slopas. Den är orättvis och snedvrider konkurrenssituationen, säger Tom Lindblad, vd för Fazer Brand Finland.

Det bästa alternativet till att slopa sockerskatten skulle enligt Lindblad vara att utvidga den till en mycket större mängd produkter. Det skulle vara mer rättvist mot företagen om alla produkter i samma kategori skulle beskattas, menar han.

- Vi betalar skatt för choklad, men inte för chokladpudding, till exempel, säger Lindblad.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes