Hoppa till huvudinnehåll

Gruvområdet i Korsnäs skall bli en attraktion

Det 45 meter höga gruvtornet kan få en panoramahiss.
Det 45 meter höga gruvtornet kan få en panoramahiss. Bild: YLE/Sonja Rundt korsnäs gruvområde

Det gamla gruvområdet i Korsnäs skall utvecklas. Korsnäs mine center har planer på att snygga upp hela området och förse det med skyltar så att besökare också på egen hand skall kunna bekanta sig med gruvområdet.

Guidade turer har man också planer på och dessutom kunde den gamla matsalen byggas om till ett museum med geologiskt tema. I kontorsbyggnaden kunde man bygga inkvartering för ett tjugotal personer.

Gruvdykning intresserar

Under senaste veckoslut har man också för första gången haft gruvdykare till området. Tanken är att man i framtiden kunde torrlägga en del av gruvan och ordna nedfart för besökare antingen med hiss eller trappor.

Tommi Hartman var en av dykarna som gjorde dyket. Syftet var att kartlägga gruvan och undersöka i vilket skick den är. Tanken är att man i framtiden kunde torrlägga en del av gruvan och ordna nedfart för besökare antingen med hiss eller trappor.

Hartman berättar att det bara finns ett tiotal liknande dykobjekt i Finland. Därför hoppas att man också i framtiden ska kunna dyka där.

Den sjunde februari ordnar Korsnäs mine center ett seminarium för blivande företagare inom äventyr, mat och logi som kunde ha verksamhet vid den gamla gruvan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten