Hoppa till huvudinnehåll

Jörn Donner talar om tobakens tjusning

Jörn Donner började röka klockan sju. Och han rökte i nästan femtio år. Vad är tjusningen med cigaretterna för honom?

Jörn Donner påpekar 1993 att hon nog känner till tobakens skadeverkningar, men även fördelarna. Om tobaksrökningen förbjuds i Riksdagens kaféet tänker han röka på sitt rum, för där får man väl röka!

På Kapellet kedjeröker Jörn Donner medan han, Bitte Westerlund och Holger Spår samspråkas. Du är visst förkyld, påpekar Holger Spår. Nej det är tobakshosta. Och så diskuterar de tobak, kvinnor, Lillan Rehn och Jörn Donners sexighet.

Att röka är attraktivt, säger en äldre Jörn Donner 2012, det stimulerar och piggar upp. Nikotinet är uppiggande för hjärnan, men när man röker 40 cigaretter per dag är det kanske inte lika uppiggande.

Men tobak är också mycket beroendeframkallande, och också Donner drabbades av hälsoriskerna.

Tobaksindustrin kopplade ihop sig med filmindustrin, man vill röka när man ser filmstjärnor röka, men glamouren har försvunnit en hel del. Lockelsen kommer dock att finnas kvar i viss mån och Donner tror inte att tobaken kommer att avskaffas helt.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.