Hoppa till huvudinnehåll

Fiskporr och spermadrickande kockar

Bild: Skärmdump av bloggen genusfotografen

Bloggar och jämställdhet är en explosiv, och ibland dyr, kombination. Det vet fotografen och bloggaren Tomas Gunnarsson, mera känd som Genusfotografen.

Tomas Gunnarsson fick förutom berömmelse på sociala medier med sitt blogginlägg om dansk fiskerotik, även en saftig räkning från tidningen vars bilder han publicerade på sin sida.

Repeat business

Tomas är inte främmande för böteskrav - det förra fick han när han klankade ner på en tidning där en kvinnlig proffskock åmade sig i storköket (länken leder till en skärmdump av blogginlägget eftersom Tomas blev tvungen att censurera originalet)

- Det gällde ju i och för sig ganska extrema bilder - den spermadrickande kocken och den sadistiska fiskporren, säger Tomas. Men jag gör liknande grejer i nästa varje blogginlägg. Hur man ska göra med själva bilderna beror på om man ska respektera lagen eller inte, den kom ju till i en tid när bloggar och sociala medier inte riktigt fanns än. Men man kan ju som läsare inte ta ställning till bilderna om man inte ser dem.

Hur ska man kritisera bilder utan att visa bilderna?

Debatten om lagstiftningen har tagit fart, och Tomas blogg fylls nu av inlägg som beskriver följetongen. Fiskflickorna tagits bort och ersatts med länkar. För att nu kompensera för att hans text ser ensam och ledsen ut utan alla bilder, har han bett sina läsare att skicka in tecknade alternativ (sic!) för att piffa upp saker och ting lite.

Internationellt genustänk

Tomas tänker i alla fall inte sluta granska bilder. Och det är ju inte bara Genusfotografen som tycker om att lyfta fram mera eller mindre bisarra fotografier. Här är två andra exempel som fått utrymme i det sociala medieflödet tidigare:

Womean struggling to drink water

Women laughing alone with salad

När kommer den finländska motsvarigheten?

Nyligen publicerat - X3M