Hoppa till huvudinnehåll

"Jag skulle inte våga mig till Tahrirtorget"

"Jag skulle inte våga mig till Tahrirtorget"

Det är med fasa journalisten Sanna Negus följer händelserna i Egypten. Hon har bott och jobbat som Yles medarbetare i Egypten i flera år. Nu skulle hon inte mera våga gå till Tahrirtorget.

- Då när jag bodde där skrek männen efter en och visslade men jag hade alltid en känsla av att någon nog hjälper mig om det händer något värre. Så är det inte längre.

Bara förra veckans fredag, på årsdagen av revolutionen, våldtogs 20 kvinnor på Tahrirtorget.

- De våldtogs på ett brutalt sätt, med föremål eller med händerna, säger Sanna Negus.

De flesta av hennes vänner, aktivister och journalister, vågar inte längre gå dit.

Oklart vem ligger bakom våldet

Ingen har gripits och det är svårt att säga vem som ligger bakom våldtäkterna.

- Man antar att det kan ligga islamistiska grupper bakom men jag kan inte bedöma om de stämmer. Det skulle sammanfalla med salafisternas och Muslimska brödraskapets ideologi att kvinnans plats inte är i det offentliga rummet.

Sanna Negus menar att våldtäktsmännen vill signalera att det är farligt för kvinnor att delta i politiken och i demonstrationer mot regeringen.

Också överstelöjtnant Juha Mäkelä på försvarshögskolan säger att det är typiskt att gå åt den svagare parten i motståndarlägret. Han ser en stark splittring i Egypten mellan de religiösa och de liberala.

Det mest oroväckande är enligt Mäkelä den bristande tillit som pyr under ytan mellan armén och Muslimska brödraskapet.

- Parallellt med legitima armé- och polisstyrkor har det börja blomma upp halvmilitära styrkor som är ideologiskt lojala med muslimska brödraskapet och salafisterna, säger Mäkelä.

Läs också