Hoppa till huvudinnehåll

Och vad skall du bli som stor?, del 2

Bild: YLE sluta panta

Vi fortsätter med samma tema som i senaste texten och den här gången är det arkitekt Pia Ilona, fotograf Stefan Bremer, restonom Kaija-Maria Paulamäki-Pajunen samt grafiker Sari Bremer som berättar om hur de kom in på just dessa yrken och vad som är det roligaste respektive tråkigaste med sitt jobb.

Pia Ilona, arkitekt

”Mina båda föräldrar är arkitekter och har haft en arkitektbyrå i över 50 år. I början var kontoret i vår egen källare, senare i grannhuset. Mina syskon och jag tyckte att byrån var ett kiva ställe för att det såg ut som ett ställe där man ritar och pysslar. När det blev dags för mig att välja yrke kom jag inte på något roligare så jag sökte till tekniska högskolan i Otnäs, nuvarande Aalto universitetet.

Jag tänker att det bästa med mitt jobb är att barndomens pysslande bara fortsätter. Jag har många lekkamrater här på mitt eget kontor där det jobbar ett tiotal begåvade arkitekter i olika åldrar. Eftersom jag valt att jobba som företagare, får jag också själv välja med vem jag delar min arbetstid. Överlag har man en stor frihet att utveckla sitt arbetsliv mot den riktning man önskar. Arkitekter i Finland har en bra och omfattande utbildning och det ger en möjlighet att jobba med varierande uppgifter. Det tråkigaste med mitt jobb är att det i verkligheten inte är någon barnlek att jobba som arkitekt. Utöver det kreativa arbetet kräver det mycket tekniskt kunnande och ansvarsfullhet att planera byggnader eller omgivning. I dagens läge också underbelönat. Om du är företagare måste du även kunna allt om att leda företag och att fungera som arbetsgivare –det kan kännas jobbigt när man inte har skolning för det. För mig flödar det dock företagarblod i ådrorna, så det var bara att lära sig. Som belöning får jag den där friheten som jag talade om tidigare.

Tips till dig som drömmer om att bli arkitekt: Om du har förmågan att se omgivningen tredimensionellt och du tycker om att teckna - go for it! Utbildning finns på Aalto universitetet i Otnäs, Tammerfors universitet och Uleåborgs universitet.”

Stefan Bremer, fotograf

”Jag blev fotograf för att jag blev trött på skolan (politiska skäl) och min pappa är fotograf.

Jag studerade på Taik 4,5 år (nuvarande Aalto universitetet). Det bästa med mitt jobb är att träffa människor i olika sammanhang och att jag får göra det jag vill. Det tråkigaste med mitt jobb är att det i dagens läge är för mycket sittande vid datorn med bildbehandlande. Tidigare tyckte jag att det tråkigaste var att det gick så mycket tid åt till att stå i mörkrum med kemikalier.

Mitt tips till den som drömmer om att bli fotograf: Var nyfiken på samhället och människorna däri. Lär dig använda kameran på ett personligt och utmanande sätt.”

Kaija-Maria Paulamäki-Pajunen, restonom

”Jag utbildade mig till hovmästare, sedan restonom. Efter det blev jag utbildare inom it-branchen och sedan personalkonsult. Idag jobbar jag som löneräknare. Att finna mod i att testa och lära sig nya saker är oerhört viktigt, inte enbart de där pappren som du får i handen från en utbildning.

Det bästa med mitt jobb är att lära sig nya saker/program samt klara linjer och tidtabeller. Ibland kan det vara tråkigt ned tidiga väckningar och att jobba på distans. Om man upplever sitt jobb som tråkig skall man byta jobb. Själv har jag inte bytt jobb på grund av att det varit tråkigt utan för att ett jobb har hämtat ett annat.

Tips: Bland annat ekonomiförvaltning är tråkigt, dumt eller för rutinmässigt enligt många unga, därför söker inte så många sig till den branschen. Det är synd eftersom man även i framtiden skall betala löner, fakturera, göra bokslut osv. Alla kan inte vara ledningens assistenter eller ”it-gurun”. Och det är helt hyfsat betalt man får som ekonomiförvaltare. En bra inställning är det bästa man kan ha!”

Sari Bremer, grafiker

”Det fins inget kort svar till hur det kommer sig att jag blev grafiker, men en avgörande sak var att mina föräldrar uppmuntrade mig att göra konst och för att jag älskade att rita så sökte några gånger in till Konstakademin. När jag kom in till skolan som 19-åring så trivdes jag bäst på Grafikavdelningen. Grafik går ju ut på att rita och jag hade ritat med passion sedan ett litet barn, så valet blev enkelt.

Det bästa med mitt jobb är att jag är min egen boss, vilket betyder att man nog jobbar hårt. Det hör till det bästa när man tycker att man har lyckats med de motiv man jobbar med och förstås att lyckas producera ett verk som tilltalar åskådaren. Det tråkigaste däremot är att inkomsterna är mycket osäkra.

Mitt tips till den som drömmer om att bli grafiker: Det kräver att ha en kallelse till arbetet och att man älskar de man gör. Och att man söker sig till rätt utbildning.”

Nyligen publicerat - X3M