Hoppa till huvudinnehåll

Överlevde tsunamin - Survivor nästa

andrea eckstein
andrea eckstein Bild: Nicke Aldén / X3M andrea eckstein

Andrea förlorade hela sin familj i tsunamin, nu ska hon tävla i Survivor Finland.

Det är åtta år sedan Nelonen visade två säsonger av finska Robinson. Nu ska MTV3 göra Survivor, Selviytyjät Suomi. En av deltagarna är 22-åriga Andrea Eckstein från Esbo. Just nu studerar hon till klasslärare vid ÅA i Vasa. Den 26 december 2004 befann sig Andrea och hennes familj i Khao Lak i Thailand. Det var då området drabbades av en tsunami som krävde över 230 000 liv. Bland dessa fanns Andreas mamma, pappa och storebror.

Mardrömmen började vid frukost

Familjen Eckstein hade åkt på semester för att fira jul och nyår i Thailand, semestern förvandlades till en mardröm.

- Vi var nära stranden och skulle äta morgonmål. Plötsligt började vi höra underliga ljud från havet. Vi såg ganska snabbt att vattnet började dra sig långt från stranden. Folk sprang genast dit med hinkar för att plocka upp fiskar och med surfbrädor för att invänta vågen. Min pappa uppmanade oss att hålla oss kvar på terassen, säger Andrea.

De frågade lokalbefolkningen om de sett något liknande förr. Det hade de inte, det var något helt nytt även för dem. Plötsligt fövandlades horisontlinjen vit av allt skum. Då den kom närmare började båtar kastas omkull. Vid det ögonblicket förstod de att det inte var frågan om någon liten våg. Då började familjen springa.

- Vi sprang och sprang och vattnet steg allt snabbare. Först kom en liten våg och på några sekunder hade vattennivån stigit med flera meter. Jag minns att jag höll i min pappas hand och sa att jag älskar honom, han sa att han älskar mig också. Sedan kunde jag inte hålla i längre och sköljdes bort med vågen, berättar Andrea.

"På det här sättet vill jag inte dö"

Av en ren slump kom Andrea upp till ytan. Hon befann sig utanför en hotellbyggnad. Hon tog tag i ett balkongräck och höll sig kvar.

- Det enda jag tänkte på medan jag var under vattenytan var att jag inte tänker dö på det här sättet, säger Andrea.

Då var hon 14 år. Idag är hon 22 och har bott hos sina morföräldrar sedan det hemska hände.

- Jag har växt under de här åren. Det har gjort mig till en starkare människa än vad jag tidigare varit. Det är mycket tack vare mina morföräldrar, släktingar och alla fina vänner som jag har haft runt omkring mig. Utan dem skulle jag inte vara här idag, säger Andrea.

Survivor nästa - vad säger mormor och morfar?

Det var Andreas kompis som uppmanade henne att söka till programmet. Hon hade sett reklam för programmet både på tv och nätet. Hon tyckte att Andrea om någon borde söka. Nu är Andrea en av de 16 deltagare som kämpar om titeln. Påsken 2012 berättade hon det för sina morföräldrar medan de satt vid matbordet.

- De förstod ingenting. De hade ingen aning om vad det innebär. När jag berättade lite utbrast min mormor "Nej herregud! Vad har du gått och gjort nu igen?" Men hon är nog ganska van vid att jag ställer upp på allt möjligt. Det här med Survivor var inte en så stor grej för henne. Men hon var nog ganska konfunderad, skrattar Andrea.

Hör hela intervjun med Andrea i Radio X3M och Veckoslutskommittén på lördag kl.12.30.

Selviytyjät Suomi har premiär 21.2 på MTV3.

Nyligen publicerat - X3M