Hoppa till huvudinnehåll

92-åriga Svea har fått sällskap

Insamlingen Gemensamt ansvar som inleddes i dag fokuserar bland annat på att stöda ensamma äldre här i Finland. Vi besökte Svea Pyykkönen i hennes hem i Helsingfors. Hon kände sig ensam i många år efter att hennes man gick bort.

- Inte var det roligt att hamna i sådan ensamhet. Det var det inte. Men man lär sig. Jag lärde mig många gånger att tycka om att vara allena. Jag målar ju. Och jag är inte riktigt allena när jag har mina penslar och färger och kan sitta med dem.

Stödperson bereder stor glädje

Men Svea lyckades få en stödperson från Helsingfors mission, vilket var en stor glädje för henne.

Svea gläder sig över sällskap
Svea gläder sig över sällskap gemensamt ansvar 2013

- Det var så att jag väntade nog den sista veckan alltid och räknade dagarna. När ska Eva komma? Det är ännu två dagar, sa jag sedan för mig själv, berättar Svea.

Svea och hennes stödperson har alltid en hel del att tala om då de träffas över en kopp kaffe och te varannan vecka. I dag kretsade diskussionen till exempel kring gamla tider.

- Det är väldigt roligt för mig att komma hit. Det är ett slags program för mig också, och Svea är ju härlig. Hon har humor och eftertanke och har varit med om mycket, säger stödpersonen Eva Björklöf.

Stort behov

Hon rekommenderar att andra också ställer upp som frivilliga stödpersoner om de bara har tid för det eftersom behovet är stort.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL tillbringar nämligen var tredje äldre sin dag ensam. Det har bland annat och göra med att samhället uppmuntrar äldre att bo hemma så länge som möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes