Hoppa till huvudinnehåll

"Den nakna mannen" väcker uppståndelse i Egypten

Ett omstritt videoklipp på youtube
Ett omstritt videoklipp på youtube Bild: youtube egypten den nakne mannen

Efter en våldsam vecka i Egypten talar nu alla egyptier om ett videoklipp som visar hur en naken man misshandlas av kravallpolis. Nu hävdar mannen själv att polisen de facto räddade honom efter att han angripits av demonstranter.

Händelsen kan ses mot bakgrunden att kaoset i Egypten och på Egyptens gator ökar.

Det omdiskuterade videoklippet visades i egyptisk tv redan i fredags. Det hade filmats i samband med de våldsamma protesterna utanför presidentpalatset i Kairo. Klippet visar en naken man i 50-årsåldern som under flera minuter släpas fram och tillbaka på trottoaren av ett tiotal kravallpoliser som slår honom med batonger innan de kastar in honom i en polispiket. Videon är brutal och den spreds genast som en löpeld över sociala medier.

Den skrämde till och med upp det vanligtvis så långsamma egyptiska presidentkansliet, både från kansliet och inrikesministeriet utlovades hastigt en grundlig utredning av incidenten.

På lördag kväll fick den egyptiska tv-publiken möta offret. Hamada Saber intervjuades i sin sjukhussäng på ett polissjukhus i Kairo. Till tvtittarnas stora förvåning berättade Saber att det var demonstranter som hade anfallit honom och slitit av honom hans kläder och att polisen bara kom för att rädda honom.

- Då polisen kom så var jag först rädd för dem, men de sade "Vi tänker inte slå dig", jag svär vid Gud att det är vad som hände. Jag sprang undan, men de sa att jag inte ska vara rädd.

Efter Sabers berättelse fick tv-tittarna höra hans hustru tacka inrikesministeriet och polisen mångordigt.

Pappan tvingades ljuga?

Senare intervjuades Sabers dotter och enligt henne hade pappan tvingats att ljuga ihop den här historien av polisen. Enligt en annan version blev daglönaren Saber utlovad ett jobb av inrikesministeriet förutsatt att han ljög.

Ändå videoklippet visar med all önskvärd tydlighet att polisen misshandlar Saber. I egyptisk press undrar många skribenter om det regerande Muslimska Brödraskapet helt har tappat kontakten med folket när man tar till så här desperata åtgärder.

En sak som är säker är att våldet på de egyptiska gatorna ökar, att Mursi och Brödraskapet inte har hand med det och att oppositionsledarna inte heller har nämnvärd kontroll över situationen.

Se det omstridda klippet här:

Läs också