Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Valet av Laura Räty gick rätt till

Laura Räty
HFD har inget att anmärka på i valet av Laura Räty till biträdande stadsdirektör. Laura Räty Bild: YLE/Christoffer Gröhn laura räty

Valet av Laura Räty till ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors får rena papper av Helsingfors förvaltningsdomstol.

Räty valdes till biträdande stadsdirektör med ansvar för social- och hälsovården i augusti 2011. Två privatpersoner, Martti Sainio och Ilkka Levä, överklagade valet till förvaltningsdomstolen och kallade det diskriminerande mot övriga sökande.

Orsaken till överklagan var att man anser att det strider mot grundlagen att tjänsten automatiskt är vikt för en samlingspartist.

Levä är docent och vice ordförande för Vänsterförbundet i Helsingfors medan Sainio är diplomingenjör och författare.

Tilläggsutredningen beaktades inte

I en tilläggsutredning påpekar Levä och Sainio att medicine doktor Tuija Nurmi, som också sökte tjänsten, har en högre akademisk examen än Räty. Räty är medicine licentiat.

"Ingenstans i fullmäktiges beslut av ny stadsdirektör framgår varför Räty anses mer kompetent än Nurmi", står det i överklagan.

Förvaltningsdomstolen har ändå inte tagit tilläggsutredningen i beaktande eftersom den har inkommit efter att tiden för överklagan hade gått ut. I övrigt anser domstolen att det inte förekommit diskriminering i samband med valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen