Hoppa till huvudinnehåll

Dyr fuktsanering av Björkhagen

Björkdagens daghem sanerades vintern 2013.
Björkdagens daghem sanerades vintern 2013. Bild: Yle/Peter Petrelius Pargas,daghem,fuktskador,björkhagens daghem


Problemen är många i Pargasdaghemmet Björkhagen. Det är oklart om staden har råd med alla reparationer.

Pargas stad fortsätter kämpa med fuktproblem på daghemmen. För två år sedan konstaterades allvarliga fuktproblem i Tallbackens daghem. I december konstaterades likadana problem i Björkhagens daghem. De sjuttio barnen och personalen tvingades flytta ut på kort varsel och har nu i en månad hållit till i baracker i Tennby. För övrigt samma baracker där Tallbacken höll till.

Inne i baracken. Bild: Yle/Peter Petrélius björkhagen

Föreståndaren Susanna Blåberg säger att personalen drogs med flera olika hälsoproblem före flytten i januari.

En del hade huvudvärk, halsont, täppt näsa. Helt enkelt förkylnings- och allergisymtom.

Blåberg berättar att det under tio år tagits luftprov, men att situationen först nu visade sig vara så dålig att daghemmet måste saneras.

Förhoppningen är att allt ska vara klart till sommaren, men det kräver ett välsignande av stadsstyrelsen. Saneringen kostar drygt 400 000 euro och det är lite väl mycket för Pargas stad. Om pengarna inte räcker till fortsätter saneringen nästa år, men då stiger räkningen med nästan 100 000 euro. Blåberg hoppas att flytten tillbaka sker planenligt i sommar.

- Jag ser det inte som ett alternativ att flytta in i ett halvfärdigt hus.

Den fuktskadade daghemsbyggnaden är inte längre sig lik, husgrunden är uppgrävd och inuti har både golvmattor och innertak rivits upp. I jakten på fuktskador har det borrats flera stora hål i golvbetongen. Det största problemet med sjuttiotalsbyggnaden är att husgrunden slutat vid marknivå. Fukten har obehindrat trängt in, men nu ska grunden höjas med en halv meter. Inte nog med det, det finns asbest i byggnaden och det måste också åtgärdas.

Det är mycket som kvarstår att göra om daghemmet ska kunna flytta in i sommar. Stadens tekniska disponent Jari Salminen försäkrar att det då ska vara tryggt att vistas i byggnaden. Han säger att byggnaden synas från alla håll och konstruktionerna rivs upp för att man ska hitta alla skador. Staden har också anlitat en expert som följer med saneringen och skriver en rapport om arbetet. Salminen menar att i dag skulle man verkligen inte bygga på det här sättet. Bestämmelserna har blivit striktare, övervakningen är strängare och det är tio års garanti på byggfel.

Björkhagens daghem fuktskadat

Läs också