Hoppa till huvudinnehåll

Facebook fylldes av barndomsbilder

Bild: AFP / Lehtikuva sociala medier

Ett nytt fenomen där användare bytte sina profilbilder till barndomsfoton uppstod på Facebook under veckoslutet. Bildkampanjen har i första hand varit ett finländskt fenomen.

Enligt forskaren Janne Matikainen på Socialvetenskapliga institutionen vid Helsingfors Universitet, visar kampanjen att användarnas personhistoria blir allt mer framträdande på sociala medier.

- Det återstår att se om det här blir ett allmännare fenomen, alltså om användare börjar komplettera sin personhistoria med gamla barndomsbilder.

Matikainen berättar att det främst är vuxna användare som laddar upp bilder från tiden före internet. Han ser ingen risk med spridningen av barndomsbildena, utan tycker snarare det verkar som ett harmlöst tidsfördriv.

- Det har redan blivit så vanligt att sprida bilder på internet via sociala medier och alla väljer själva vad de publicerar. Bildkampanjen verkar som ett roligt fenomen som alla kan dela i, säger han.

Bildkampanjen noterades också utanför landets gränser, bland annat av Matikainens turkiske vän som undrade "vad håller ni på med där i Finland?".

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes