Hoppa till huvudinnehåll

Egna cannabisaffärer är målet på USA:s västkust

I den amerikanska delstaten Washington på västkusten håller man som bäst på att skapa nya bestämmelser för cannabisanvändning.

I en folkomröstning i höstas röstade folket för en legalisering av privat bruk, och det har nu på vissa håll lett till förhoppningar om både skatteintäkter och en helt ny cannabisindustri.

Baren heter Frankie’s Sports Pub och ligger i utkanten av Washingtons huvudstad Olympia. Men sport handlar det nog bara om i den stora TV-rutan, och kanske vid biljardbordet. För röken ligger tjock, till en början bara cigarettrök, men senare också annat.

- Det är som en privat klubb. Vi betalar lite och kan då komma hit upp. Det finns en annan bar i nedre våningen. Jag vet inte om det är lagligt, men jag bryr mig inte om det . Det säger Nathan Schandel, en man i tjugoårsåldern med långt yvigt skägg som sitter vid ett av fönsterborden och rullar jointar med några kompisar.

Barägaren Frank Schnarr konstaterar att eftersom han har en bar där man får röka, så har han också tillåtit marijuanarökning genom att deklarera att övre våningen är ett privat utrymme. Det har inte varit några razzior här, även om han säger att han nog är under uppsyn. Schnarr medger att han med den privata rökklubben helt enkelt försöker hitta nya sätt att locka till sig kunder.

Det var i samband med presidentvalet i november som invånarna i delstaten Washington röstade för en legalisering av cannabis. Det är nu tillåtet för alla som är minst 21 år gamla att ha drygt 28 gram för eget bruk. Men det är fortfarande förbjudet att röka cannabis offentligt. Och än så länge är också försäljning förbjuden, förutom i vissa särskilda cannabisapotek.

- Under förbudstiden började delstaterna revoltera och säga att alkoholförbudet gynnar den organiserade brottsligheten. Och vi säger lika om marijuana, det är från marijuanan som de internationella drogkartellerna får sina pengar. Om vi tar marknaden ifrån dem så skadar vi dem. Samtidigt så hoppas vi att man från federalt håll ser oss som en modell att ta efter, säger professor John McKay vid Seattle University School of Law.

Han är en före detta federal åklagare som gjorde en helomvändning och som nu betraktas som en av frontfigurerna för legaliseringsrörelsen. McKay säger att han hoppas att det faktum att cannabisanvändningen är förbjuden i den federala lagen inte stör delstatens framtidsplaner.

Washington har nu ett år på sig att utarbeta ett regelverk för cannabis. Det ska i framtiden finnas licensierade och noga övervakade odlare och återförsäljare, och skatteintäkterna från cannabis ska gå till delstaten. Hur mycket man kan håva in på legaliseringen är svårt att uppskatta, men enligt vissa beräkningar skulle det handla om cirka 2 miljarder dollar under en femårsperiod .

Och fastän konsumenterna är nöjda med legaliseringen, är alla inte nöjda med hur det håller på att utvecklas:

- Jag gillar inte att staten är inblandad. De vill bara göra pengar på det, och jag tycker inte heller att de stora industrierna ska engageras. Det borde hållas som en lokal grej, säger Nathan Schandel på barens övre våning och drar ett bloss på jointen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes